Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 9 februari 2007

Prijzen en facturen in rusthuizen worden transparanter - supplementen in de rusthuisrekening aan banden gelegd -

Als ouderen op zoek gaan naar een rusthuis, dan spelen niet alleen de nabijheid of de diensten in dat rusthuis een rol, maar ook de prijs. Ouderen die in een rusthuis verblijven of dat van plan zijn, moeten daarom steeds een juist beeld krijgen van de dagprijs en de kosten in het rusthuis. Als ze een goede prijsvergelijking kunnen maken, komen ze niet voor verrassingen te staan. Met dit besluit garandeert de Vlaamse Regering de transparantie in de rusthuisfacturen.

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte: "Vanaf 1 juli 2007 moet het voor bewoners in elk rusthuis (ook vooraf) duidelijk zijn hoe hoog de dagprijs is. In elk rusthuis zal ook een verplicht minimaal pakket in de dagprijs begrepen zijn. Met deze maatregel bieden we ouderen meer duidelijkheid en financiële bescherming."

Op 1 januari 2006 telde Vlaanderen 63.000 erkende rusthuiswoongelegenheden, verspreid over 755 rusthuizen. Uit een onderzoek in de Vlaamse rusthuizen naar de supplementen die ze aanrekenden, bleek dit:


- 1 op de 2 rusthuizen rekent het gebruik van handzeep en shampoo extra aan. Toiletpapier wordt in 6% van de rusthuizen als supplement op de rekening gezet.


- 10% van de rusthuisbewoner betaalt extra voor drinkbaar water.


- Incontinentiemateriaal wordt in 17% van de rusthuizen extra aangerekend als supplement.


- 1 op de 5 rusthuizen zet het wassen van niet-persoonlijk linnen (o.m. beddengoed) als supplement op de rekening.


- In 4 op de 10 rusthuizen moest extra betaald worden voor de aansluiting op nutsvoorzieningen, radio, televisie en telefoon.


- Bewoners die hun maaltijd op de kamer gebruiken, moesten daar in 3% van de rusthuizen voor bijbetalen.

Alle deze zaken moeten vanaf 1 juli verplicht opgenomen zijn in de dagprijs, er mag geen supplement meer voor worden aangerekend. Daarnaast wordt ook de rusthuisrekening verduidelijkt. Voor elk supplement dat moet worden betaald, krijgt men voortaan een bewijs. Ten slotte mogen supplementen enkel nog worden aangerekend aan marktconforme prijzen (prijzen die ook buiten het rusthuis gangbaar zijn).

Financiële bescherming

Een tweede doelstelling is de financiële bescherming van de bewoners en desgevallend hun nabestaanden verbeteren. In de schriftelijke overeenkomst die een bewoner met de voorziening afsluit, worden daarom voortaan een aantal principes wettelijk op uniforme wijze bepaald, o.m. regelingen bij tijdelijke afwezigheid van de bewoner, bij beëindiging van de schriftelijke overeenkomst, binnen welke periode de kamer ontruimd moet worden na overlijden, wat de opzegtermijnen zijn,? De dagprijs in de rusthuizen is zowel gemeenschapsbevoegdheid (ouderenbeleid) als federale bevoegdheid (prijsbeleid).

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel.: 02 552 64 00
Gsm: 0476 32 30 30
E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1170997211268&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht