Ingezonden persbericht


Nederlandse bedrijfsleven kiest massaal voor virtualisatie

Onderzoek Akibia: overgrote meerderheid past virtualisatie binnen een jaar toe

Veenendaal, 9 februari 2007 - Virtualisatie heeft in korte tijd zeer aan populariteit gewonnen, wijst onderzoek van onafhankelijk IT-dienstverlener Akibia uit. Ruim negentig procent van de bedrijven gaat het komende jaar (verder) aan de slag met virtualisatie. Slechts enkele organisaties wachten nog af tot er meerdere projecten in de markt zijn uitgevoerd. Alle ondervraagden geven echter aan dat de voordelen van virtualisatie duidelijk zijn en dat virtualisatie geen tijdelijke trend is.

Het onderzoek gaat in op de strategische en praktische overwegingen van Nederlandse organisaties ten aanzien van virtualisatietechnologie. Het onderzoek stelt vast dat een kleine minderheid van de organisaties reeds met virtualisatietechnologie werkt. De meest genoemde doorslaggevende factor hiervoor is kostenbesparingen, met name op energieverbruik en ruimte (71 procent). Vijftien procent noemde de snelheid van ingebruikname als belangrijkste argument om in virtualisatieoplossingen te investeren en zes procent gaf meer beheersbaarheid als reden aan.

Voor het realiseren van virtualisatieoplossingen kijkt de helft naar zowel Xen als VMWare, terwijl zeventien procent alleen naar VMWare kijkt. Acht procent neemt naast Xen en VMWare ook Virtual Server of Solaris 10 in overweging. Een kwart van de organisaties weet daarentegen nog niet welke oplossingen ze in overweging gaan nemen.

Bij de voordelen van virtualisatie geeft bijna tachtig procent het consolideren van bestaande machines of omgevingen aan. Een ruime driekwart van de organisaties ziet de flexibiliteit ten aanzien van de hardware resources als voordeel en 45 procent noemt disaster recovery. Overige voordelen zijn het verlagen van de beheerskosten (33 procent), het optimaliseren van de beschikbaarheid (22 procent) en een betere return on investment (22 procent).

Een kleine meerderheid van de organisaties verwacht bij het invoeren van virtualisatie alles in eigen beheer te doen. Veertig procent wil hierbij wel gebruik maken van een externe partij. Hiervan wil dertig procent het beheer gedeeltelijk in eigen handen houden en voor een deel uitbesteden aan een externe partij. Tien procent is van plan om het gehele beheer uit handen te geven aan een externe partij.

Edwin Drost, technical consultant van Akibia, zegt dat leveranciers vaak ten onrechte aangeven dat virtualisatie heel erg simpel is. 'Veel bedrijven concluderen hierdoor dat zij het intern dus ook kunnen uitvoeren. Men realiseert zich echter niet dat het toepassen van virtualisatietechnieken een zeer ingrijpend proces is. Zo kunnen er gemakkelijk bij de start van een project aannames worden gedaan die uiteindelijk negatief kunnen uitpakken voor de IT-omgeving. Een goed advies is hierbij dus onontbeerlijk.' Op de vraag wat in de toekomst van virtualisatie mag worden verwacht, geeft de helft van de respondenten aan dat storage een groot aandachtspunt is voor de huidige of toekomstige virtualisatieomgeving. Bijna veertig procent is van mening dat identity management meer aandacht behoeft, eenzelfde aantal ondervraagden legt de nadruk op security en 22 procent verwacht betere oplossingen voor network design en planning. Applicatiecompatibiliteit, licensing en back-up worden door slechts vijf procent van de respondenten als aandachtspunt gezien.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft een groot vertrouwen in open source en geeft aan dat hier de toekomst ligt. Het verklaart de grote belangstelling voor een virtualisatieoplossing als Xen, terwijl ook Solaris inmiddels open source is. Bijna dertig procent gelooft dat op den duur alles open source zal zijn. Een meerderheid van zeventig procent gelooft alleen in een combinatie van open en closed source.

Het onderzoek is uitgevoerd tijdens het executive seminar 'Enterprise Linux en Open Source Virtualisatie' dat is georganiseerd door Akibia, Novell, Intel en Gartner.

Over Akibia
Akibia verzorgt infrastructurele IT-oplossingen voor het optimaliseren, beheren, beveiligen en ondersteunen van bedrijfskritische datacenter-omgevingen. Als onafhankelijke gespecialiseerde adviseur werkt Akibia samen met klanten aan de ontwikkeling van innovatieve, flexibele IT-oplossingen die de betrouwbaarheid en prestaties verbeteren van hun datacenter en beveiligingsinfrastructuur. Onze specialistische services op het gebied van UNIX en Linux -consultancy, -integratie en -ondersteuning stellen ondernemingen in staat de waarde van hun bestaande infrastructuur te optimaliseren, de complexiteit terug te dringen en tegelijkertijd de technologische risico's te verkleinen. Kijk voor meer informatie op www.akibia.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Akibia
Laura van Riemsdijk
EMEA Marketing Specialist
Tel: 0318-58 19 32
E-mail: lvanriemsdijk@akibia.com

Eigen_Zinnig PR & Communicatie
Aleksandra Andjelic
PR-adviseur
Tel: 06-24 24 56 79
E-mail: aleksandra@eigen-zinnig.nl