Ingezonden persbericht


*** PERSBERICHT *** PERSBERICHT ***

Liberale jongeren: Regeren kan niet zonder vooruitzien

Het nieuwe kabinet-Balkenende heeft de mond vol van de solidariteit van de naoorlogse jaren, maar is ondertussen hard op weg om het financiële debacle van de jaren zeventig te herhalen. Dat stellen de liberale jongerenorganisaties van Nederland nadat zij hebben kennisgenomen van de analyse van het CPB. De Jonge Democraten en de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie uiten hun bezorgdheid, nu blijkt dat het kabinet de komende vier jaar Nederland nauwelijks voorbereidt op de gevolgen van de vergrijzing.

Het Centraal Planbureau heeft het coalitieakkoord doorgerekend op de zogenaamde lange-termijnhoudbaarheid. Alle maatregelen die het kabinet stelt te nemen om de vergrijzingsgevolgen te beperken, hebben pas effect na 2011. Als die effecten volledig optreden wordt slechts een kwart van het probleem aangepakt. Over die effecten houdt het planbureau een stevige slag om de arm, vanwege de onduidelijke afspraken in het regeerakkoord.

Om Nederland financieel gezond te houden en de toenemende kosten van AOW en zorg met een kleinere beroepsbevolking op te kunnen vangen, moet het financieringstekort in 2011 met 2,5% van het BBP worden verbeterd, zo stelt het CPB. In plaats daarvan stijgt volgens het voorgenomen kabinetsbeleid het tekort met 0,3%. Landelijk voorzitter Ton Monasso van de Jonge Democraten: "Het is onbegrijpelijk dat de coalitiepartijen dit verantwoord beleid vinden. 'Na ons de zondvloed,' lijkt er wel gedacht te worden. Dat heeft weinig van doen met rentmeesterschap en is ronduit asociaal tegenover jongere generaties."

Voorzitter Sabine Koebrugge van de JOVD valt hem bij: "Waar slecht financieel beleid toe kan leiden, hebben we gezien in de jaren zeventig. De enorme rentelast van de staat, die exponentieel gegroeid is onder Den Uyl, kost iedere Nederlander nu ruim zeshonderd euro per jaar. Dat bedrag groeit dankzij dit kabinetsbeleid op lange termijn met enkele honderden euro's."

De jongerenorganisaties roepen het kabinet op de komende jaren alsnog haar verantwoordelijkheid te nemen. Pijnlijke keuzes zijn daarbij nodig. Monasso en Koebrugge: "Maar hoe later je het probleem oplost, hoe meer pijn het doet."



Ingezonden persbericht