MKB laat 200 miljoen aan WGA-premie liggen


OUDERKERK AAN DE AMSTEL, 20070209 -- Het bedrijfsleven lijkt verandermoe te zijn. Met name MKB-bedrijven met meer dan 5 werknemers kunnen gezamenlijk 200 miljoen per jaar besparen door hun WGA risico over te hevelen van het UWV naar particuliere verzekeraars. Tot nu toe heeft nog geen 10 procent van de in aanmerking komende bedrijven deze kans gegrepen. Het voordeel wordt straks nog groter nu in het regeerakkoord staat dat de WGA op termijn volledig geprivatiseerd zal worden.

Het vorige kabinet besloot de uitvoering van de Wet Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) voor nog tenminste 10 jaar aan het UWV op te dragen. Tot veler verrassing was de VVD tegen privatisering daarvan. Wel kregen bedrijven de optie om het WGA risico zelf te dragen en onder te brengen bij een particuliere verzekeraar. Particuliere verzekeraars rekenen vaak een aanzienlijk lagere premie dan het UWV. Ook zal een verzekeraar sneller werken aan een eventuele arbeidsreĂŻntegratie. Het UWV onderneemt pas actie als een arbeidsongeschikte daar als zodanig wordt gekwalificeerd.

Bij de voorbereiding van het seminar "Wij gunnen u veel personeel" constateerde Geijsel Adviesgroep dat de overstap van UWV naar particuliere verzekeraar met name voordeliger is voor de groep van 120.000 bedrijven in Nederland die tussen de 5 en 100 werknemers tellen. Toch hebben tot nu toe slechts 9100 bedrijven de overstap gemaakt. Bij een gemiddelde WGA loonsom van 27.000 euro en een UWV premie van 0,7 procent betalen de 120.000 MKB'ers samen nu ongeveer 400 miljoen euro gedifferentieerde WGA premie. Bij verzekeraars betalen zij tussen de 0,3 en 0,6 procent premie over de loonsom. Dit impliceert een potentieel maximale besparing voor deze MKB'ers van rond de 200 miljoen euro per jaar. Op een loonsom van bijvoorbeeld 500.000 euro is dit een jaarlijkse besparing van enkele tienden van een procent, zo'n 1500 euro per bedrijf per jaar. Na jaren van opeengestapelde regel- en wetswijzigingen gelooft menig werkgever het kennelijk wel en ziet men dergelijke kleine voordeeltjes over het hoofd.

Voor bedrijven met minder dan 5 werknemers is de overstap niet voordeliger, tenzij zij een sterke toename van personeel voorzien. Veel verzekeraars werken met een minimumpremie en zijn daardoor duurder dan het UWV voor de hele kleine bedrijven. Ook voor bedrijven met WAO instromers uit het verleden kan het de moeite waard zijn om zich toch nog eenmaal over de materie te laten adviseren.

Werkgevers kunnen momenteel 2 x per jaar de keuze maken om WGA eigen-risicodrager te worden en wel per 1 januari en per 1 juli van ieder jaar. Daartoe dienen zij zich uiterlijk voor 1 april dan wel voor 1 oktober af te melden bij de Belastingdienst.

Het WGA risico betreft uitsluitend de groep werknemers die na twee jaar ziekte tussen de 35 en 80 procent arbeidsongeschikt worden verklaard of de volledig arbeidsongeschikten met uitzicht op herstel binnen vijf jaar. Werknemers die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn komen in aanmerking voor een IVA (Inkomensverzekering Volledig Arbeidsongeschikten) uitkering.