Provincie Limburg

Bijzonderheden uit vergadering Provinciale Staten van 09-02-2007 (PS 05/07)

Mondelinge vragen
De heer van Rey (VVD) ging in zijn mondelinge vragen in op de reactie van gouverneur Frissen dat het College van GS gematigd positief is over het conceptregeerakkoord. Van Rey onderschrijft deze stelling van GS niet en riep de gouverneur op om met name over de negatieve effecten voor Limburg van de internationale paragraaf nu al een brief te sturen naar Den Haag.
Naar aanleiding van de mondelinge vraag van de heer Schröer (GroenLinks) over het ontbreken van een gebruiksvergunning bij panden jeugdhulpverlening op grond van onvoldoende brandveiligheid lichtte gedeputeerde Wolfs toe dat inmiddels alles in het werk wordt gesteld om snel de noodzakelijke aanpassingen te laten uitvoeren. De vragen van GroenLinks en SP over de fusie Essent-NUON leidden tot de afspraak dat het dit dossier nog besproken wordt in de vergadering van de statencommissie EOI van 16 februari a.s.

Meer structureel geld voor verkeersveiligheid
Provinciale Staten namen het initiatief van CDA, PvdA en VVD over om voor de uitvoering van verkeersveiligheidsprojecten voor de komende 4 jaar een bedrag van 3,5 miljoen jaarlijks beschikbaar te stellen aan de 6 Limburgse Regionale Mobiliteitsoverleggen (RMO). Ook het ROVL krijgt een hogere jaarlijkse financiële bijdrage van 0,45 miljoen.
Provinciale Staten stemden daarnaast in met het initiatief van CDA, PvdA en VVD om te komen tot de aanleg van een rondweg (noordvariant) in Wanssum.
Ook in het kader van veilig reizen namen Provinciale Staten een motie aan van VVD en CDA waarmee het College van GS wordt opgeroepen om te komen met een voorstel op grond waarvan in de toekomst afspraken gemaakt kunnen worden met de betrokken partijen over georganiseerd vervoer naar grootschalige carnavalsfestiviteiten.

Culturele biografie Provincie Limburg en boek over mijnwerker Er komt een culturele biografie van de Provincie Limburg. Provinciale Staten gingen vandaag akkoord met het plan van aanpak dat uiteindelijk moet leiden tot eerste resultaten begin 2008 en realisering rond 2010.

Ook stemden Provinciale Staten in met de motie van CDA en PvdA om geld beschikbaar te stellen voor de publicatie van een boek met een beschrijving van de Limburgse mijnwerker.

Overleg Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en Natuurmonumenten over uitvoering faunabeheerplannen
In een motie van CDA, PNL en VVD werd geconstateerd dat in de praktijk blijkt dat Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en Natuurmonumenten de gemaakte afspraken over beheer en schadebestrijding niet of slechts moeizaam nakomen. Met het aanvaarden van de motie gaven Provinciale Staten GS de opdracht met de partijen hierover in overleg te treden en waar nodig te sanctioneren.

Bestuurskracht Provincie Limburg
Uitvoerig werd gesproken over de bestuurskrachtmeting van de Provincie en de conclusies en aanbevelingen die daarover in een rapport zijn gedaan. Op initiatief van W. Scheepens (CDA) besloten Provinciale Staten unaniem aan Gedeputeerde Staten een bestuursopdracht te geven om binnen een paar maanden te komen met startnotities over de onderwerpen:
ruimtelijk/economisch beleid, waaronder bereikbaarheid/mobiliteit; toekomstbestendige werkgelegenheid/kennisinnovatie; internationalisering;
demografische ontwikkeling.

Lang werd gesproken over de (gewenste) eigen rol van Provinciale Staten als algemeen bestuur en die van GS als dagelijks bestuur. Bij dit laatste kwam ook aan de orde het externe optreden van de GS-leden. Wachtlijsten jeugdzorg
De aanvankelijk door de heer Schröer (GroenLinks) ingediende motie inzake wachtlijsten jeugdzorg werd niet in stemming gebracht omdat GS de toezegging deed om met het Rijk én de Limburgse instellingen in overleg te treden om na te gaan of de maximale wachttijd in de jeugdzorg tot 6 weken of korter kan worden teruggebracht. Verder gingen PS vandaag akkoord met:
de integratie van het Meldpunt uitvoering bodemsaneringen in het Meldpunt milieuklachten Limburg;
het beschikbaar stellen van 420.000 voor de uitvoering van de door PS gekozen projecten in het kader van armoedebeleid; het beschikbaar stellen van 750.000 voor het in het belang van de Limburgse jeugdzorg realiseren van een provinciaal dekkende zorgstructuur voor de voorschoolse voorzieningen voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

9-2-2007 18:13