Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


* 09-02-2007: Verslag Landbouwraad van 29 januari 2007 http://www9.minlnv.nl/mlv_item_kamer_page?p_item_id=137279

Directie Internationale Zaken

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de uitkomsten van de Landbouwraad die op 29 januari jl. in Brussel plaatsvond.
De Raad discussieerde over een aantal onderwerpen, waaronder het voorstel voor hervorming van de marktordeningen groenten en fruit. Verder werd gesproken over het voorstel van de Commissie voor opschorting van de interventiemogelijkheid voor maïs en een bijbehorend voorstel voor financiële compensatie voor lidstaten die een hoge rentevoet en daarmee kostbare voorfinanciering van interventie kennen. Ook de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen werd besproken, alsook het voorstel voor een verbod op de handel in honden- en kattenbont. Er stonden geen visserijpunten op de agenda. Onder diversen kwam een groot aantal onderwerpen aan bod. Zo werd de Raad geïnformeerd over Aviaire Influenza, de veterinaire onderhandelingen met de Russische Federatie, de droogte in het Middellandse Zeegebied en de situatie in de Tsjechische bossen na de recente storm. Verder werd gesproken over de thematische strategie voor bodembescherming, cross compliance, de vereenvoudigde energiewaspremieregeling in de nieuwe lidstaten, aanvullende nationale betalingen in het Single Area Payment Scheme voor de nieuwe lidstaten, de situatie op de suikermarkt en richtlijnen voor aanvullende staatssteun in het kader van plattelandsontwikkeling. Tijdens de door het Voorzitterschap georganiseerde werklunch werd over het werkprogramma van het Voorzitterschap gesproken.
Voorstel hervorming marktordeningen groenten en fruit Het voorstel voor hervorming van de marktordeningen groenten en fruit werd kort toegelicht door Commissaris Fischer Boel. Een belangrijk aspect van het voorstel is dat telersverenigingen de hoeksteen van de marktordening worden, met meer flexibiliteit en vereenvoudigde regelgeving. Ook zal bijvoorbeeld crisisbeheer via deze telersverenigingen moeten worden opgezet. Verder zal promotie een belangrijk(er) instrument worden.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Internationale
Zaken
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
IZ. 2007/297 9 februari 2007
Verslag Landbouwraad van
29 januari 2007

1
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 februari 2007 IZ. 2007/297 2
Daarmee wordt tevens groot belang gehecht aan het ontwikkelen van nationale strategieën voor telersverenigingen, die in veel lidstaten nog onvoldoende tot bloei zijn gekomen. Voorts wordt de steun voor de verwerkende industrie ontkoppeld van de productie en geïntegreerd in het bedrijfstoeslagensysteem. Daarmee zullen ook voor boeren die nu groenten en fruit telen voor verwerking voorwaarden van kracht worden op het gebied van onder andere milieu en voedselveiligheid die worden gesteld om in aanmerking te komen voor inkomenssteun, ook wel bekend als cross compliance verplichtingen. Er is voorts extra steun voorzien voor biologische productie. De meeste lidstaten spraken op hoofdlijnen steun uit voor het voorstel. Ik heb aangegeven dat de hervormingsvoorstellen, waarmee wordt voortgegaan op het pad van ontkoppeling en afbouw van marktinterventie zoals dat in 2003 is ingezet, ook mijn steun hebben. Verder heb ik mijn tevredenheid uitgesproken over de versterking van de telersverenigingen, waarvoor Nederland zich altijd sterk heeft gemaakt. Wel heb ik aangegeven verdere vereenvoudigingen voor te staan in het systeem van communautaire handelsnormen voor groenten en fruit. Verder zal naar mijn mening nader onderzoek nodig zijn naar de consequenties van het wegvallen van de zogenaamde AGF-bepaling (Aardappelen, Groenten, Fruit), die nu nog stelt dat geen bedrijfstoeslag mag worden toegekend aan grond die gebruikt wordt voor de teelt van groenten en fruit. Ik hoop u op korte termijn in een separate brief nader te informeren over mijn standpunt over de Commissievoorstellen voor de marktordeningen groenten en fruit. Voorstel opschorten interventiemogelijkheid maïs en voorstel financiering interventies door Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL) Het voorstel van de Commissie voor opschorting van de interventie voor maïs bleek op veel weerstand in de Raad te stuiten. Een aantal lidstaten, waaronder Hongarije als direct betrokkene, was van mening dat een dergelijke actie te radicaal zou zijn en dat bovendien afgewacht moet worden wat de effecten zijn van de recent ingestelde strengere kwaliteitsnormen voor interventiemaïs. Er werd een aantal andere oplossingen gesuggereerd om een einde te maken aan de overschotsproblemen, zoals de mogelijkheid van een maximaal interventievolume, het verlagen van de interventieprijs of een kortere interventieperiode. Het voorstel voor compensatie van de hoge kosten bij voorfinanciering van interventie is door Commissaris Fischer Boel kort toegelicht, maar verder niet uitgebreid besproken. Beide voorstellen zullen de komende tijd nader worden besproken, waarbij tevens nagegaan zal worden of er alternatieven mogelijk zijn voor afschaffing van de interventie.
WTO-onderhandelingen
Commissaris Fischer Boel gaf de Raad een update van de ontwikkelingen in de WTOonderhandelingen. Hierbij ontstond een felle discussie, omdat sommige lidstaten de indruk hadden gewekt dat de Commissie in de onderhandelingen verdergaande concessies had gedaan dan door de Raad gemandateerd. Commissie en Voorzitterschap herbevestigden dat het in oktober 2005 en juni 2006 door de Raad verleende onderhandelingsmandaat niet overschreden zal worden, en dat in de hernieuwde onderhandelingen tot nu toe geen nieuwe reductievoorstellen op tafel zijn gelegd. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 februari 2007 IZ. 2007/297 3
Ik heb bij deze gelegenheid mijn steun voor en vertrouwen in de lijn van de Commissie uitgesproken en nogmaals het belang van eenheid van de EU-lidstaten in de onderhandelingen benadrukt.
Verbod op de handel in honden- en kattenbont
De Commissie heeft haar voorstel voor een verbod op de handel in honden- en kattenbont toegelicht. Ik heb daarop mijn grote steun uitgesproken voor een dergelijk Europees verbod. Wel heb ik - zowel om handhavingstechnische redenen als maatschappelijkethische overwegingen - bezwaar gemaakt tegen de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor bont van honden en katten die voor de vleesproductie gefokt zijn. Veel lidstaten sloten zich bij mijn standpunt aan en pleitten voor een totaalverbod. Daarnaast heb ik de opgedane Nederlandse expertise op het gebied van detectie van honden- en kattenbont in verband met de Europese controle op het verbod aangeboden aan de Commissie en aan lidstaten die daaraan behoefte zouden hebben. Commissaris Kyprianou gaf aan dat samen met het Voorzitterschap gewerkt zal worden aan een aanpassing van het voorstel, zodat geen uitzonderingen op het verbod gemaakt worden. Het is de bedoeling het voorstel zo snel mogelijk en in ieder geval nog tijdens het Duitse voorzitterschap formeel aan te nemen.
Diversen
a) Aviaire Influenza
Aan de hand van een schriftelijke mededeling informeerde de Commissie de Raad over de stand van zaken rondom de aviaire influenza (AI) en met name over de nieuwe uitbraak van AI in Hongarije. Commissaris Kyprianou riep de lidstaten op tot het naleven van het hoogst mogelijk niveau van waakzaamheid en strikte controle op de invoer. Hongarije bevestigde dat de besmetting inderdaad een hoogpathogene variant betreft. b) Veterinaire onderhandelingen Russische Federatie Commissaris Kyprianou bood de Raad een korte terugblik op het met de Russische Federatie bereikte onderhandelingsresultaat, waarmee een invoerverbod van producten uit de EU door Rusland per 1 januari jl. werd voorkomen. Op dit ogenblik worden onderhandelingen gevoerd over de te volgen procedure om Roemenië en Bulgarije toe te kunnen voegen aan deze overeenkomst. Aan een oplossing voor de problemen rond de invoer in Rusland van producten uit Polen wordt nog gewerkt. De Commissaris dankte de lidstaten voor de unanieme steun. Ook merkte hij op dat verder juridisch onderzoek gedaan zal worden naar de verhoudingen in de bevoegdheden van respectievelijk de Commissie en de lidstaten waar het gaat om veterinaire en (fyto)- sanitaire kwesties met derde landen, zoals deze.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 februari 2007 IZ. 2007/297 4
c) Thematische strategie voor bodembescherming
Op verzoek van Oostenrijk sprak de Raad over de thematische strategie voor bodembescherming. Oostenrijk maakte bezwaar tegen de richtlijn in zijn huidige vorm, waarbij het van oordeel is dat subsidiariteit onvoldoende veilig is gesteld. Ik heb aangegeven voorstander te zijn van een Europees bodembeleid maar niet van een kaderrichtlijn bodem. Zowel nationaal als Europees zijn immers al diverse andere richtlijnen van kracht die in voldoende mate een goed bodemgebruik inkaderen. Gezien de diversiteit in bodemtypen en bodemgebruik is er bovendien ruimte nodig voor nationale en zelfs regionale of lokale invulling.
In verband met de afwezigheid van Commissaris Dimas zal de Landbouwraad in maart verder spreken over dit onderwerp. In de tussentijd zal ook in de Milieuraad gesproken worden over dit thema.
d) Cross compliance
Op verzoek van Denemarken werd gesproken over cross compliance. Denemarken uitte bezwaren tegen het feit dat bepaalde normen onduidelijk of te open zijn geformuleerd, wat controle en eventuele sanctionering bemoeilijkt. Een aantal lidstaten sloot zich daarbij aan door het belang van vereenvoudiging van cross compliance te benadrukken. Commissaris Fischer Boel sprak haar steun uit voor stroomlijning van controle en beheer, maar gaf ook aan dat eerder vanwege de behoefte aan nationale invulling juist op verzoek van de Raad gekozen is voor een minder gedetailleerde en flexibele lijn. Verder kondigde zij aan na publicatie van een rapport over de implementatie van cross compliance in maart hierover in de Raad verder te willen spreken. Ook zal dit onderwerp worden meegenomen in de voor 2008 geplande health check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. e) Droogte op Cyprus en gehele Middellandse Zee gebied Cyprus heeft, gesteund door een aantal andere Middellands Zeelanden, aangegeven dat boeren aldaar veel problemen ondervinden van de droogte van de afgelopen drie jaren. In reactie op het verzoek om communautaire steun aan deze boeren antwoordde Commissaris Fischer Boel dat er verschillende instrumenten beschikbaar zijn in dergelijke gevallen, met name in het kader van plattelandsontwikkeling en bepaalde vormen van staatssteun.
f) Situatie bosbouw Tsjechië
Tsjechië informeerde de Raad over de grote stormschade in haar bossen sinds de recente storm in januari. Vooralsnog heeft Tsjechië niet om steun gevraagd; wel gaf Commissaris Fischer Boel aan dat eventuele staatssteun bij schade door natuurrampen gemeld zal moeten worden, en dat daarnaast het Solidariteitsfonds van de Commissie in dergelijke gevallen beschikbaar is.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 februari 2007 IZ. 2007/297 5
g) Vereenvoudigde regeling energiegewassen nieuwe lidstaten Op verzoek van Letland en gesteund door een aantal andere nieuwe lidstaten werd gesproken over de mogelijke vervroegde inwerkingtreding van de vereenvoudigde energiegewaspremieregeling per 1 januari 2007 in plaats van per 2008, zoals door de Commissie is voorgesteld. Dit zou voorkomen dat gedurende slechts één jaar het oude en nog niet vereenvoudigde systeem in de nieuwe lidstaten geïmplementeerd moet worden, wat een aanzienlijke administratieve last zou betekenen. De Commissie zegde toe dit nader te zullen onderzoeken.
h) Uitvoering aanvullende nationale rechtstreekse betalingen Letland vroeg de Raad aandacht voor het onderwerp van aanvullende nationale betalingen in het Single Area Payment Scheme voor de nieuwe lidstaten, en kreeg daarbij steun van een aantal van deze lidstaten. Nieuwe ontwerp-richtlijnen die de Commissie in beraad heeft leiden onder andere tot nieuwe regels en plafonds voor deze nationale aanvullende betalingen. De rechtstreekse betalingen zouden hierbij worden losgekoppeld van de productie. Letland verzet zich tegen de geplande wijzigingen omdat het de rechtsongelijkheid van boeren zou aantasten. Vanwege een uiteenlopende juridische interpretatie van deze kwestie door respectievelijk Letland en de Commissie zal deze volgend op de Raad verder worden onderzocht.
i) Situatie suikermarkt
Op verzoek van Frankrijk werd gesproken over de situatie op de suikermarkt en de teleurstellende voorlopige resultaten van de herstructureringsregeling. De Commissie heeft de Raad daarbij laten weten de komende tijd een grote hoeveelheid suiker (circa
12% van het quotum voor 2007-2008) uit de markt te willen nemen; hiervoor zal een voorstel worden voorgelegd aan het Beheerscomité. Daarnaast zal de Commissie bezien of de opkoopregeling aantrekkelijker gemaakt kan worden. j) Nationale steun plattelandsontwikkeling
Op verzoek van België werd gesproken over de behoefte aan spoedige verduidelijking van communautaire richtlijnen voor aanvullende staatssteun in het kader van plattelandsontwikkeling. Door nog voortdurende onduidelijkheid ontstaan problemen met het afsluiten van overeenkomsten voor agrarisch natuurbeheer. Net als enkele andere lidstaten heb ik België op dit punt gesteund. De Commissie gaf aan een en ander nader te zullen onderzoeken.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 februari 2007 IZ. 2007/297 6

Tijdens de lunch stond tenslotte het werkprogramma van het Duitse voorzitterschap op het programma. Mijn Duitse collega bevestigde daarbij dat afronding van het hervormingsvoorstel voor de marktordening groenten en fuit en de kwestie van de maïsinterventie nog tijdens het Duitse voorzitterschap voorzien zijn. Ook zal gewerkt worden volgens het nieuwe 'voorzitterschapsteam'-concept, waarbij nauw wordt samengewerkt met de twee eerstvolgende voorzitters, Portugal en Slovenië. Verder werd uitdrukkelijk aandacht besteed aan het onderwerp vrijwillige modulatie. Ik heb daarbij mijn steun toegezegd bij het vormgeven van een werkbare oplossing voor deze kwestie, en wel in goed overleg met het Europees Parlement. Uiteraard zal ik u op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit terrein.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

dr. C.P. Veerman

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

9 februari 2007 IZ. 2007/297 7

Bijlage 1

De volgende punten zijn als A-punt, dat wil zeggen zonder verdere discussie, door de Raad aangenomen:

- Aanneming van een besluit van de Raad houdende wijziging van het besluit van de Raad van 24 september 2004 betreffende het statuut van het personeel van het Europees Defensieagentschap (2004/676/EG);

- Aanneming van een besluit van de Raad houdende wijziging van Besluit 2004/677/EG betreffende een minimale periode van detachering van nationale deskundigen en militairen die bij het Europees Defensieagentschap zijn gedetacheerd;

- Betrekkingen met Oekraïne - Vaststelling van het standpunt van de Europese Unie voor het 9e Samenwerkingscomité EU/Oekraïne (Kiev, 31 januari 2007);
- Besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd te onderhandelen over een internationale overeenkomst tot wijziging of vervanging van de Internationale Koffieovereenkomst van 2001;

- Aanbeveling van de Commissie aan de Raad om de Commissie te machtigen om onderhandelingen uit hoofde van artikel XXIV, lid 6, van de GATT 1994 te openen
- Begroting voor SISNET voor 2007;

- Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in de Europese Gemeenschap (INSPIRE) - Aanneming van het wetgevingsbesluit.