Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Geen vrijstelling bij minder dan 15.000 kg verpakkingen

Ondanks de uitgebreide lobby van het HBD en MKB-Nederland heeft het ministerie van VROM definitief besloten geen drempel te hanteren ten aanzien van het Besluit Verpakkingen. Bedrijven onder de 15.000 kg verpakkingen per jaar zijn derhalve niet vrijgesteld en moeten toch voldoen aan de verplichtingen uit het Besluit.

Beperking lastenverzwaring nu prioriteit
Het HBD zet zich nu in om een zo voordelig mogelijke regeling voor de detailhandel af te sluiten. Uitgangspunt is daarbij dat het u in ieder geval minder kost dan de ⬠40 per jaar die Nedvang voorstelt. Gezien de geringe hoeveelheid verpakkingen die de meeste ondernemers in de detailhandel verbruiken acht het HBD dit bedrag te hoog. Daarnaast wil het HBD geen administratieve lastenverzwaring voor de ondernemer. Dat betekent dat het HBD onderhandelt voor een regeling waarbij u als individuele ondernemer niet jaarlijks een aantal formulieren in hoeft te vullen, maar waarbij het HBD dit voor u verzorgt.

Onder de 15.000 kg verpakkingen: nog geen actie ondernemen Het HBD verwacht op niet al te lange termijn, mogelijk binnen enkele weken, tot definitieve afspraken te kunnen komen. Wij informeren u dan verder. In de tussentijd hoeft u nog geen actie te ondernemen wanneer u onder de grens van 15.000 kg verpakkingen per jaar blijft. U kunt uw verpakkingsverbruik berekenen met behulp van de Verpakkingstool van het HBD.

Zwerfafval ook op de agenda
In Nederland belanden jaarlijks vele lege blikjes en flesjes en nog een heleboel ander afval zoals snoeppapiertjes, sigarettenpeuken en reclamedrukwerk op straat. Zwerfafval wordt in het algemeen beschouwd als een grote bron van ergernis. Hoe burgers de kwaliteit van hun directe leefomgeving beleven, wordt mede bepaald door zwerfafval.

De bestrijding van zwerfafval is vormgegeven in het âImpulsprogramma zwerfafvalâ. Er komt geen statiegeld op blikjes, kleine plastic flesjes en andere verpakking van dranken, maar het bedrijfsleven moet wel gaan meebetalen aan de bestrijding van zwerfafval. Daarnaast worden burgers in overtreding zwaarder beboet.

Indien de overheid bepaalt dat per onderneming (ook in de detailhandel) een financiële bijdrage zal moeten worden geleverd voor de bestrijding van zwerfafval, zal het HBD mogelijk een rol spelen in de betaling hiervan. Dit om de kosten zo laag mogelijk te houden. Wat dit voor u als ondernemer betekent laten we u zo spoedig mogelijk weten via deze nieuwsbrief.