Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Glaspaleis in de ban van spaarvarkens van Rik Delrue

Van zaterdag 10 februari tot en met zondag 1 april 2007 is in het Glaspaleis de tentoonstelling 'Piggy Boards' te zien van de kunstenaar Rik Delrue. 'Piggy Boards' is een project waarbij het fenomeen 'sparen' centraal staat. De nieuwe en unieke collectie van Delrue bestaat uit een reeks bijzondere spaarvarkens, die opgesteld staan in het Glaspaleis. Ook worden er zowel in het Glaspaleis als op andere plekken in de stad grote, polyester 'Piggy Boards' geplaatst, waar mensen zelf hun gedachten en ideeën over sparen kwijt kunnen. Openingstijden Glaspaleis: maandag tot en met zaterdag 09.00 - 23.00 uur, zondag 11.00 -17.00 uur. Voor info 045-5772200.

Piggy Boards
'Piggy Boards' is méér dan een tentoonstelling. Het gaat om een innovatief project waarbij de Belgische kunstenaar Rik Delrue zich over het fenomeen 'sparen' buigt. Zijn doel is te komen tot de meest ruime betekenis, die mensen aan het woord sparen geven. Het project bestaat uit twee fasen, die beide uitgevoerd zijn door de Belgische kunstenaar Rik Delrue (1963). De eerste fase is de voorbereidingsfase. In deze fase is onderzoek gedaan naar het fenomeen sparen. In de eerste plaats is onderzocht welke betekenis sparen heeft bij mensen uit verschillende bevolkingsgroepen uit de regio. Ook is er samengewerkt met wetenschappers zoals filosofen, psychologen en sociaalwerkers om professionele informatie te verzamelen en het project wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

Tijdens de tweede fase, de uitvoerende fase, zijn de gegevens die Delrue heeft verzameld in de eerste fase plastisch verwerkt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het 'spaaricoon' bij uitstek: het spaarvarken. In tegenstelling tot de oorspronkelijke functie van het spaarvarken, het beschermen van de inhoud, wordt nu datgene wat men wil sparen aan de buitenkant van het spaarvarken getoond. Vandaar ook de naam van het project: 'Piggy Boards'. Het uiteindelijke resultaat zijn porseleinen spaarvarkens waarbij met behulp van zeefdruk en decalcomanie de verzamelde gegevens (tekeningen, foto's, teksten en overig materiaal) grafisch verwerkt zullen worden. Op verschillende plekken in Heerlen staan ook grote spaarvarkens van polyester waarop met krijt gedachten, waarden, etc. opgeschreven kunnen worden door het publiek. Op deze manier wordt het project interactief, deel van de bewoners van Parkstad en Heerlen.

Piggy Boards... in progress
In de Vitrine van het Glaspaleis zijn gedurende de tentoonstelling teksten en verhalen te lezen, die betrekking hebben op sparen; deels aangevuld met afbeeldingen of objecten. Hiervoor zijn door middel van een oproep mensen gevraagd hun bijzondere verhaal over sparen aan de kunstenaar toe te vertrouwen en deel te laten worden van het project. Deze verhalen worden verzameld op zondag 11 en zaterdag 24 februari a.s. tussen 11.00 en 15.00 uur in de Vitrine.

Rik Delrue
Rik Delrue is in 1963 geboren te Heestert, België. Hij volgde de studie Keramiek aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten Sint-Lucas in Gent. Ook studeerde hij Driedimensionale Vormgeving aan de Karel De Grote Hogeschool te Antwerpen. In 1991 kreeg hij de onderscheiding 'Laureaat Stimulans' te Kortrijk. Sinds 1992 vindt er jaarlijks minstens één individuele tentoonstelling van zijn werk plaats. De invasie van 13.000 kabouters in het centrum van Gent in 2001 is daarvan misschien de meest opzienbarende tot nu toe. Rik Delrue maakt sinds 1985 deel uit van groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland: van de '10de Biënnale Hedendaagse Kunst in Vlaanderen' te Aalter tot het 'European Ceramics - Peace Rider' Format te Bergen (Noorwegen).

www.glaspaleis.nl

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel, Café Glaspaleis en Restaurant Glaspaleis.
Glaspaleis, venster op cultuur Bongerd 18 Heerlen 045 - 5772200

////////////

Informatie voor de pers:

Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers

J.schmeitz8@heerlen.nl/ R.Berkers@heerlen.nl

045-5772203/ 045-5772271

Foto's van Danny de Kievith