Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Hilversum, 9 februari 2007

Ilhan Akel pleit voor een open debat over de Turks-Armeense kwestie

Akel is directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders en prominent Turk in Nederland. Het debat over de Turks-Armeense kwestie heeft in Turkije nog onlangs het leven gekost aan de journalist Hrant Dink. De terreur van nationalistische Turken verplaatst zich nu echter ook naar Nederland. Akel wijst op de dringende noodzaak de Armeense kwestie grondig uit te zoeken. De Europese Unie, aldus Akel, zou de druk op Armenië moeten opvoeren om de archieven beschikbaar te stellen. Ook socioloog Ton Zwaan, zelf met de dood bedreigd naar aanleiding van zijn colleges, vindt dat politici hun verantwoordelijkheid te licht nemen. Doodsbedreidingen zijn ontoelaatbaar in een open, democratisch debat. Het is de taak van de politiek de burgers hievan te doordringen.

InFocus brengt iedere veertien dagen achtergronden bij de actualiteit over de positie van moslims en de islam in Nederland. Andere onderwerpen in deze aflevering van InFocus:

Opgelicht door hadj-reisburo

De hadj grijpt diep in het leven van de bedevaartganger. Tegenover pelgrims die spirituele vervulling zoeken, staan zakenlieden die gewoon een boterham aan hen willen verdienen. Op zich niets mis mee, maar soms blijkt het wel mis te gaan en worden de pelgrims het slachtoffer van oplichting en fraude. InFocus gaat op bezoek bij een echtpaar dat hun hadj-uitrusting al heel lang ongebruikt in een hoek heeft staan en luistert naar adviezen van de heer A. Khairoen, die al jaren groepsreizen organiseert naar Mekka.

Gesprek met Tariq Ramadan

De Rotterdamse debatten over identiteit en burgerschap genieten al lang landelijke bekendheid. Nieuw is dat een eminente islamoloog uit Zwitserland is aangetrokken om de debatten te leiden: Tariq Ramadan. Hij bepleit voor moslims in het westen een duidelijke moslimidentiteit binnen de grenzen van de landswet. Ramadan: 'Ik ben Zwitsers qua nationaliteit, Egyptisch op grond van afkomst, Europees wat betreft ambitie, moslim van religie en universeel uit principe. Geen probleem!'

De NMO besluit haar uitzending met een recitatie uit de De heilige koran. Vandaag hoort u hoofdstuk 7 vers 121 tot 126.


*Let op: de uitzendtijd is deze keer weer 12.00 uur!*

Uitzending 11-02-2007 van 12.00 tot 12.30 uur op Nederland 2 Herhaling 17-02-2007 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2

Na afloop is de uitzending te bekijken via een stream op onze website www.nmo.nl


----------