Gemeente Maassluis

Maasvlakte 2, ver weg en toch dichtbij? Wat betekent dit voor u?

Maasvlakte 2

Op maandag 12 februari vindt in het Stadhuis van Maassluis een informatieavond plaats over Maasvlakte 2. Deze is bedoeld om u te informeren over alle projecten die verband houden met Maasvlakte 2 en wat dit bij u in de buurt betekent. Eerder ging de Tweede en Eerste Kamer, respectievelijk op 10 oktober en 20 november 2006, akkoord met de regeringsbeslissing over het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). Het gaat daarbij om de aanleg van Maasvlakte 2, projecten ter vergroting van de leefbaarheid van zogenoemd bestaand Rotterdams gebied en om 750 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied in de omgeving van Rotterdam. Hiermee heeft de regering groen licht gegeven en staat vanaf 2008 de uitvoering van de verschillende projecten gepland.

Binnenkort vraagt het Havenbedrijf Rotterdam N.V. de vergunningen aan voor de aanleg van Maasvlakte 2. De Rijksoverheid start dan ook de procedures voor de natuurcompensatie, zoals de instelling van een zeereservaat in de Voordelta en nieuw duingebied bij Delfland. De verschillende vergunningen, rapporten en plannen staan in het voorjaar van 2007 open voor inspraak bij de daarvoor verantwoordelijke overheden. Dit wordt tijdig aangekondigd in de media.

Nu kunt u op de informatieavond al terecht om u in algemene zin te laten informeren en vragen te stellen aan deskundigen over wat dit bij u in de buurt betekent. Heeft u vragen? Kom dan naar de informatieavond in Maassluis. Deze vindt plaats op:

Maandag 12 februari van 19.00 tot 21.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis, Koningshoek 93.050

De informatieavonden worden georganiseerd door het Havenbedrijf Rotterdam N.V. in samenwerking met het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR) en Rijkswaterstaat. Meer informatie over de andere informatiebijeenkomsten, over Maasvlakte 2 en de andere projecten vindt u op de websites www.maasvlakte2.com, www.mainport-pmr.nl en www.rijkswaterstaat.nl/noordzee. Voor meer informatie over de informatieavonden kunt u ook bellen naar 010 252 11 11.

De Rotterdamse haven is één van de belangrijkste ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. In het bestaande haven- en industriegebied is voor nieuwe bedrijven en bestaande klanten die willen uitbreiden vrijwel geen ruimte meer beschikbaar. Als de haven zich op een goede manier wil blijven ontwikkelen, dan moet die extra ruimte er komen. Daarom wil de Nederlandse overheid de mainport Rotterdam versterken. Maar wel met respect voor natuur en milieu en de kwaliteit van de leefomgeving in Rijnmond. Om dit te bereiken is het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR) opgericht. Dit bestaat uit drie deelprojecten:
* Aanleg van nieuw havengebied, Maasvlakte 2, en natuurcompensatie (maatregelen om schade aan beschermde natuur te compenseren);
* Ontwikkeling van 750 hectare natuur- en recreatiegebied op Midden-IJsselmonde en ten noorden van Rotterdam;
* Bestaand Rotterdams Gebied: een serie projecten om het bestaande havengebied beter te benutten en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.

Het Havenbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de aanleg van het nieuwe havengebied en PMR voor de bijbehorende natuurcompensatie; de provincie Zuid-Holland voor het deelproject 750 hectare natuur- en recreatiegebied; de gemeente Rotterdam voor het deelproject Bestaand Rotterdams Gebied.