TenneT


TenneT neemt initiatief nieuwe productie versneld aan te sluiten

12-02-2007

Vierde aansluitovereenkomst nieuwbouw elektriciteitscentrale getekend

Afgelopen week heeft TenneT met EnecoGen een aansluitovereenkomst getekend voor een gasgestookte centrale van 870 MW in het Rijnmondgebied. Deze nieuwe installatie zal naar verwachting medio 2010 in bedrijf komen. Met deze vierde overeenkomst komt het totaal op bijna 4000 MW nieuw te bouwen productie die TenneT gaat aansluiten en waarvoor in de afgelopen maanden met vier partijen een aansluitovereenkomst is afgesloten.

Eind vorig jaar tekende TenneT met Intergen een aansluitovereenkomst voor een nieuw te bouwen gasgestookte centrale van 450 MW in hetzelfde gebied. Deze wordt in 2009 in bedrijf genomen. Om de nieuwe centrales aan te kunnen sluiten neemt TenneT een aantal netversterkende maatregelen waardoor de capaciteit in de regio Zuid-Holland wordt vergroot naar 2000 MW. Het betreft hier onconventionele tijdelijke maatregelen om de aansluitingen snel te realiseren waardoor de te bouwen productie-eenheden eerder worden aangesloten dan anders mogelijk zou zijn geweest.

Naast de aansluitingen in het Rijnmondgebied (Maasvlakte) heeft TenneT in het afgelopen maanden nog twee aansluitovereenkomsten getekend. Een met Delta Energy/EdF voor de aansluiting van een 920 MW gasgestookte centrale in Borssele die naar verwachting in de tweede helft van 2008 in bedrijf zal worden genomen en een met NUON voor de aansluiting van een 1400 MW gas/kolenvergassings-eenheid in Eemshaven die in de tweede helft van 2010 in bedrijf zal gaan. Daarmee is dus de afgelopen maanden voor vier centrales het startsein voor bouw gegeven.

Dreigde er in Rapport Monitoring leveringszekerheid 2005-2013, gebaseerd op gegevens van energieproducenten, nog een sterke importafhankelijkheid, sinds ruim een jaar is er grote belangstelling voor de bouw van nieuwe productie in Nederland met een totale productiecapaciteit van meer dan 10.000 MW.

Gelukkig is TenneT al in 2003 begonnen met het 400 miljoen kostende project Randstad380 dat er onder meer voor zorgdraagt dat capaciteit op de Maasvlakte beschikbaar komt. Omdat niet wordt voorzien dat dit voor 2011 gerealiseerd is, heeft TenneT naar tijdelijke oplossingen gezocht om hier de hausse aan productieplannen op te kunnen vangen.

Om nieuw vermogen toch aan te kunnen sluiten is door TenneT het zogenaamde "runbackscenario" bedacht. Door een aantal investeringen in de nieuwe verbinding versneld uit te voeren en door extra investeringen te nemen in het onderliggende 150 kV-net is het toch mogelijk om onder voorwaarden deze producenten aan te sluiten totdat de Zuid-ring van de Randstad380-verbinding die loopt van de Maasvlakte, via Westerlee en Wateringen naar Bleiswijk gereed is. Zo kan maximaal tot 2000 MW extra productie onder beperkende voorwaarden worden getransporteerd.
Op het moment dat de Zuid-ring van het Project Randstad380 is gesloten en in bedrijf is genomen vervalt het runback-scenario en kunnen de partijen die hier gebruik van hebben gemaakt onder de normaal geldende produceren.

Er hebben zich in het afgelopen jaar een groot aantal partijen gemeld voor het krijgen van transportcapaciteit voor nieuwe productiemiddelen op het Nederlandse net. Naast productielocatie Maasvlakte gaat het daarbij voornamelijk om Borssele en Eemshaven. Ook voor deze locaties is veel belangstelling voor nieuwbouw van productie. Structurele vergroting van de capaciteit betekent in Eemshaven dat er investeringen in het net moeten worden gedaan, hetgeen een langdurig planologisch proces is. Daarom doet TenneT op dit moment onderzoek samen met de Dienst uitvoering en toezicht energie (DTe) om ook andere nieuwe productie-initiatieven met behulp van tijdelijke oplossingen sneller aan te kunnen sluiten.

De DTe stelt de voorwaarden vast waaronder TenneT de aansluitingen op het hoogspanningsnet realiseert en heeft in een recent onderzoek geconcludeerd dat TenneT terecht op zoek is gegaan naar alternatieven waarbij ook gebruik is gemaakt van een onconventionele manier van bedrijfsvoering om nieuwe productie-eenheden sneller aan te kunnen sluiten. Absolute voorwaarde daarbij voor TenneT was dat de leveringszekerheid voor andere netgebruikers niet mocht veranderen door deze oplossing. DTe heeft haar instemming gegeven aan de door TenneT gecreëerde oplossing en onderzoekt momenteel nog de kostentoerekening.
Daarnaast heeft DTe onderzoek gedaan naar de manier waarop de aansluitprocedure door TenneT is uitgevoerd en met name of de volgorde waarin de beschikbare capaciteit is aangeboden aan de verschillende partijen correct is geweest. Een van de conclusies is dat TenneT in de aansluitprocedures onafhankelijk en non-discriminatoir heeft gehandeld en alle partijen op een gelijke manier heeft behandeld.

Over Runback-scenario


* Meerdere partijen wensen een aansluiting op het Zuid-Hollandse 380 kV-net.

* TenneT kan pas nadat de Zuid-ring van het Project Randstad380 is gesloten en in bedrijf is genomen de gewenste transportcapaciteit faciliteren.

* TenneT heeft de mogelijkheden onderzocht om in die gevallen waarin niet te allen tijde over voldoende transportcapaciteit voor de veilige afvoer van productievermogen kan worden beschikt, de aansluiting van nieuwe productie-eenheden toch mogelijk te maken.
* Het bovenstaande heeft geleid tot de ontwikkeling van het zogenoemde 'runbackscenario'. Het runback-scenario houdt in dat exploitanten van nieuw aan te sluiten productie-eenheden onder andere akkoord gaan met mogelijke transportbeperkingen.
* TenneT heeft besloten het runback-scenario aan belangstellenden voor een aansluiting op het Zuid-Hollandse 380 kV-net aan te bieden als tijdelijke oplossing.

Over een aansluiting

Een aansluiting bestaat kort gezegd uit een transformator en een veld. Bij de meeste van onze aansluitingen is het spanningsniveau van de aangeslotene lager. We verzorgen de aansluitingen op het transportnet, zorgen voor het onderhoud en verhelpen eventuele storingen. In principe kan iedereen bij TenneT een aansluiting aanvragen. In de praktijk is een aansluiting van een `onroerende zaak' op het 150, 220, of 380 kV-transportnet alleen interessant voor grote verbruikers of producenten. De totstandkoming van een aansluiting wordt door TenneT en de aanvrager van de aansluiting vastgelegd in een aansluitovereenkomst. Pas als er een aansluitovereenkomst wederzijds is getekend kan TenneT eventuele maatregelen in het net nemen om de aansluiting te realiseren. Een overzicht van de kosten en informatie over een aansluitprocedure kunt u vinden op onze site www.tennet.org onder Transport en systeemdiensten.