Time : 18:12:15
Date : 12 February 2007
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Werkvergadering Hooghuis en Kogge van Doel

PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN FINANCIEN EN BEGROTING
EN RUIMTELIJKE ORDENING

Beveren, 12 februari 2007

Werkvergadering Hooghuis en Kogge van Doel

Zoals minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerende erfgoed, op 24 januari ll. in het Vlaams Parlement aankondigde, heeft er vandaag een werkvergadering plaatsgevonden op het gemeentehuis van Beveren aangaande enkele erfgoeddossiers van de gemeente. Hierop waren naast de minister, o.a. gemeentelijke en provinciale vertegenwoordigers, het Havenbedrijf Antwerpen, de Archeologische Dienst Waasland en de vzw Hooghuis aanwezig.

HOOGHUIS
Om met kennis van zaken een sereen debat mogelijk te maken, liet de minister zich deze ochtend door de vzw Hooghuis ter plaatse informeren. Tijdens de vergadering konden alle betrokken hun standpunt over de toekomst van dit monument toelichten. Meerdere opties blijven mogelijk, zoals het behoud van enkele erfgoedobjecten ter plaatse, een restauratie van het Hooghuis of een verplaatsing.

Aangezien het hier gaat over een principiële en zeer fundamentele beslissing inzake erfgoedzorg geeft minister Van Mechelen aan zijn administratie de opdracht om deze concrete voorstellen te toetsen op hun haalbaarheid, rekening houdend met de internationaal aanvaardbare principes ter zake. Daarom zal dit dossier onder meer voorgelegd worden aan de Vlaamse vertegenwoordigers van ICOMOS. ICOMOS staat voor 'International Council On Monuments and Sites' en is het internationaal en wetenschappelijk forum dat UNESCO bijstaat inzake haar erfgoedbeleid.

KOGGE
Tijdens de graafwerken voor het Deurganckdok werden door de Archeologische Dienst Waasland de resten van een middeleeuws handelschip, de zogenaamde Kogge van Doel, blootgelegd. Momenteel worden deze onder water bewaard in containers, in afwachting van de conservatie en restauratie.

Minister Van Mechelen wil vooruitgang boeken in dit dossier en deed dan ook het voorstel om de coördinatie in handen te geven van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE), die de afgelopen jaren inzake maritieme archeologie de nodige expertise heeft opgebouwd. Het VIOE moet in nauw overleg met alle betrokkenen, o.a. de nv. Waterwegen en Zeekanaal, de Archeologische Dienst Waasland en het Havenbedrijf, tegen de zomer een concreet stappenplan opstellen waarin o.m. restauratie, kostprijs en ontsluitingsmogelijkheden aan bod komen. Dit stappenplan moet de Vlaamse Regering toelaten de nodige beslissingen te nemen.

Minister Van Mechelen zal over beide dossiers in overleg treden met zijn collega Kris Peeters.

Voor meer info:
Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen
Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren

Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be