Oranjekoepel


12/02/07: Het Oranjegevoel, leuk maar ook zinvol

De meeste Nederlanders vinden koninginnedag leuk en opiniepeilingen tonen aan dat men gehecht is aan het koningschap van de Oranjes. Maar hoe de Nederlanders en de Oranjes ooit bij elkaar zijn gekomen en wat nu echt het nut van dit koningschap is, dat blijft meestal in het vage. Daarom hebben een vijftal organisaties die op de een of ander manier zich bezighouden met Oranje een nieuw platform opgericht onder de naam De Oranjekoepel. Het doel van deze nieuwe organisatie is namelijk om in onderlinge samenwerking er voor te zorgen dat de Nederlandse bevolking meer inzicht krijgt in de betekenis van de historische band tussen de Nederlandse bevolking en het Huis van Oranje-Nassau en in de wijze waarop het koningschap functioneert.

Jonge Amerikanen leren op school dat de VS in 1776 een Onafhankelijkheidsverklaring opstelde waarbij de vrijheid het uitgangspunt was en dat de VS zich op grond deze vrijheidsliefde, na een heroïsche strijd, losmaakte van Engeland. Ze zijn daar trots op en dat bindt hen. De Franse kinderen zingen de Marseillaise en leren dat de Fransen in 1789 de mensenrechten formuleerde in de Déclaration des droits de lhomme et du citoyen en op basis daarvan hun République stichtten. Veelal zullen deze kinderen te horen krijgen dat de Fransen daarmee vroeger waren dan welk volk ook.

Maar dat laatste klopt niet. Tweehonderd jaar eerder dan de Amerikanen en de Fransen, namelijk in 1568, begonnen de Nederlanders onder leiding van Willem van Oranje hun strijd tegen de Spaanse tirannie. Hierover bestaan eveneens indrukwekkende teksten. In zijn Apologie (verdedigingsgeschrift) verklaart Willem van Oranje dat er voor het volk een onvervreemdbaar recht bestaat op oppositie tegen tirannie en schending van rechten. Vrijheid en verdraagzaamheid zijn hierbij uitgangspunt. In de Acte van Verlatinghe verklaren de Staten-Generaal in dezelfde geest dat ze een tiran als de Spaanse koning niet langer als vorst erkennen. Met zon ontstaansgeschiedenis heb je iets kostbaars in huis. Alleen in tegenstelling tot de Amerikanen en de Fransen doen wij er nauwelijks wat mee.

Het gaat zeker niet om verhalen waarom Nederlanders altijd beter zouden zijn. Maar een ontstaansgeschiedenis, waarbij vrijheid en verdraagzaamheid het uitgangspunt zijn, waarden waarvoor Nederlanders en Oranjes zich op kritieke momenten hebben ingezet, is echt wat anders. Dit kan inwoners van Nederland van welke afkomst dan ook nog steeds inspireren. Daarom is het de moeite waard dat hieraan meer aandacht wordt besteed o.a. in het onderwijs. Ook meer aandacht voor het Wilhelmus kan zinvol zijn. Het is geen volkslied waarin wij ons op de borstkloppen. Het is geen Wien Neêrlands bloed, waarin we aangeven gelukkig vrij te zijn van vreemde smetten, nee allerminst. Het verhaalt over onze vrijheidstrijd en dateert uit de 16e eeuw. Het is het oudste volkslied ter wereld, dus de tekst is wat van ons afgegroeid, maar het is wel een verhaal met een boodschap, die nog steeds de moeite waard is. Ondermeer aan dit soort onderwerpen wil de Oranjekoepel aandacht besteden.

Opgesteld door, Coos Huijsen

Namens De Oranjekoepel

webmeester - Koninklijk Park 1 - 7315 JA Apeldoorn - F 055-5219983 - E info@deoranjekoepel.nl