Ingezonden persbericht


Persbericht, 9 februari 2007

Nieuwe arbeidsmarktmonitor Bureau Bob

ZEER STERKE TOENAME VACATURES ECONOMISCH GEOGRAFEN EN PLANOLOGEN

In 2006 waren er maar liefst 130% meer vacatures voor planologen en economisch geografen dan in 2005. Waren er in 2004 en 2005 gemiddeld 26 vacatures per maand, in 2006 ging het om 60 vacatures per maand. Geheel in de lijn van voorgaande jaren, laat de tweede helft van het jaar een daling van 12% zien ten opzichte van de eerste helft van het jaar. Dit blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktmonitor van Bureau Bob, detacheringbureau op planologisch en ruimtelijk-economisch terrein.

Vooral woningcorporaties hadden veel vacatures; het aandeel vacatures is ten opzichte van 2005 zelfs verdrievoudigd. De toenemende vastgoedactiviteiten en toenemende woningbouwopgave van corporaties hebben grote invloed op het aantal vacatures voor geografen en planologen. Het marktaandeel van gemeenten neemt weliswaar af, maar blijft met 63% veruit het grootst.

Stijging vooral op werkterreinen volkshuisvesting

Het aantal vacatures nam vooral toe op het vakgebied volkshuisvesting, met name door de groei van corporaties. Het marktaandeel van volkshuisvesting verdubbelde van 7 naar 14%. Het marktaandeel van het vakgebied ruimtelijke ordening daalde van 57 naar 48%. Economische zaken en vastgoed/planeconomie behielden hun marktaandeel.

Randstad neemt toe in marktaandeel
De Randstad neemt, voor planologen en geografen, fors aan belang toe: het marktaandeel steeg van 48% naar 60%. Met name het aandeel vacatures in de Noordvleugel van de Randstad nam toe, terwijl in Zuid-Holland het aandeel afnam. Werkervaring gewenst

Ondanks de toename in vacatures, blijft het aandeel vacatures voor junioren zonder werkervaring beperkt tot 5%. In 50% van de vacatures wordt gevraagd naar iemand met ruime werkervaring (vanaf 6 jaar werkervaring). Het aandeel vacatures voor medioren stijgt wat met 3%.

Verwachtingen 2007 positief

Voor 2007 verwacht Bureau Bob ook een stijging in het aantal vacatures voor planologen en economisch geografen. Het aantal aanvragen bij Bureau Bob vertoont, net als het aantal vacatures, een opwaartse lijn. Zowel bij overheden als commerciële partijen is behoefte aan extra capaciteit en met name op het gebied van (commercieel) vastgoed verwachten we een toename in het aantal vacatures. Bovendien verwachten we een verdere stijging van het aantal vacatures voor junioren en medioren, bij de toenemende schaarste aan geografen en planologen.

Bureau Bob
Zes jaar geleden is Bureau Bob gestart als gespecialiseerd detacheringbureau voor planologen en economisch geografen. De vier werkvelden zijn: ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, economische zaken en planeconomie/vastgoed. Tot de klantenkring van Bureau Bob behoren inmiddels gemeenten als Amersfoort en Amsterdam, de provincies Flevoland en Utrecht, adviesbureaus als Stec Groep en Oranjewoud, vastgoedmarktpartijen als FGH Bank en NS Vastgoed en woningcorporaties als Talis en Eigen Haard. Bureau Bob detacheert zowel junioren als senioren. / / /

Informatie voor de pers

Bij vragen kunt u contact opnemen met Marleen van Beek-Hermkens, manager van Bureau Bob, telefoon (024) 373 58 11.


---- --