Bve Raad



Conferentie 'Doorstroom mbo-hbo'

MBO Raad en HBO-raad organiseren op 13 februari 2007 samen een middagconferentie over de doorstroom mbo-hbo. De centrale vraag tijdens de conferentie is: hoe vergroten we het volume van de doorstroom met inachtneming van de borging van kwaliteit van onderwijs en diploma's.

De conferentie vindt plaats op 13 februari 2007 van 14.00 tot 17.00 uur in Kloostersalons Mariënhof te Amersfoort.

Nederland heeft de ambitie om in het kader van de Lissabon-doelstellingen (meer hoger opgeleiden) de instroom in het hoger onderwijs te vergroten. Deze ambitie zal grotendeels via de doorlopende leerlijn mbo-hbo moeten worden gerealiseerd. Hoewel er veel initiatieven zijn ontwikkeld gericht op de doorstroom mbo-hbo, blijkt de groei van deze doorstroom te stagneren. Om onze ambities waar te maken moet er dus actie worden ondernomen.

Niet alleen de groei van de doorstroom zelf is op dit moment onderwerp van gesprek, maar ook de vraag hoe de kwaliteit van de doorstroom afgestemd en geborgd kan worden. Het is daarbij van belang om het begrip doorstroomcompetentie breed op te vatten: het gaat niet alleen om studievaardigheden maar ook om taalvaardigheid, rekenvaardigheid en culturele bagage.

Om samen de doelstellingen en de koers voor de komende jaren te bepalen, organiseren de HBO-raad en de MBO Raad gezamenlijk de conferentie 'Doorstroom mbo-hbo'

Doelgroep
Deze middag is bedoeld voor de leden van de colleges van bestuur van de hogescholen en de mbo-instellingen maar ook andere medewerkers van hogescholen en mbo-instellingen die betrokken zijn bij de doorstroom zijn van harte welkom. Daarnaast worden ook een aantal organisaties uitgenodigd die belang hebben bij de verbetering van de doorstroom mbo-hbo.

Vertrekkend vanuit het manifest 'Talent ontwikkelen, talent benutten' en de daarin beschreven gezamenlijke aanpak van het kennistekort, gaan de aanwezigen met elkaar het debat aangaan over de kwantitatieve en kwalitatieve vragen die de bestuurlijke agenda de komende jaren zullen gaan beheersen.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
* 14.00 uur: Opening en inleiding door Jan van Zijl, voorzitter RWI.
* 14.20 uur: De doorstroom in de praktijk door Roel van Asselt, lector Instroommanagement en Aansluiting bij Saxion Hogescholen.
* 14.40 uur: De prioriteiten van het hbo door Doekle Terpstra, voorzitter HBO-raad.

* 14.50 uur: De prioriteiten van het mbo door Margo Vliegenthart, voorzitter MBO Raad

* 15.00 uur: Debat met panel en zaal o.l.v. Jan van Zijl
* 16.45 uur: Afsluiting en borrel

Voor meer informatie over de conferentie kunt u contact opnemen met Johannes van der Vos (vos@hbo-raad.nl) en Ingeborg Riedijk (i.riedijk@mboraad.nl).

Aanmelden voor de conferentie kan tot 6 februari 2007. Meer informatie over Manifest Talent ontwikkelen, talent benutten