Gemeente Zaltbommel


Impasse veiligheid bomen doorbroken februari 2007 Impasse veiligheid bomen doorbroken

Staatsbosbeheer en Bewonerscommissie 17/8 van Nederhemert-Zuid gaan samen een onderzoek uit laten voeren naar de veiligheid van de bomen rondom de camping in Nederhemert-Zuid. Dit is de uitkomst van een bijeenkomst tussen Staatsbosbeheer en de bewonerscommissie afgelopen donderdag.

Na maandenlange gesprekken tussen Staatsbosbeheer, gemeente en de bewonerscommissie over het kappen van bomen op Nederhemert-Zuid, stond de bomenkap rondom de camping nog ter discussie. Centraal in de discussie staat de veiligheid van deze bomen. Daar verschillen Staatsbosbeheer en de bewonerscommissie nog van mening. Staatsbosbeheer wilde alle populieren kappen. Een overgrote meerderheid van de bewoners willen zoveel mogelijk populieren behouden. Bovendien drongen de bewoners aan op herplant elders op het eiland als vervanging van de rigoureuze kap rondom het kasteel. Om de impasse te doorbreken heeft Staatsbosbeheer het voorstel gedaan om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de gezondheid en de veiligheid van de bomen. De opdracht aan het onderzoeksbureau wordt samen met de bewonerscommissie opgesteld. Staatsbosbeheer betaalt het onderzoek. Wie het onderzoek uit gaat voeren is nog niet bekend.

Bomenkap

Staatsbosbeheer en de bewonerscommissie hebben toegezegd zich te houden aan de uitkomst van het onderzoek. Worden de bomen als slecht en onveilig betiteld, dan haalt Staatsbosbeheer alle populieren weg. Zijn de bomen nog gezond dan zullen ze in de loop van een aantal jaren gefaseerd worden gekapt. De bomen aan de westelijke kant van de camping in Nederhemert verkeren in een slechte staat en staan pal in de wind, waardoor ze voor gevaar kunnen zorgen. Deze worden daarom door Staatsbosbeheer gekapt. Zowel hier als rondom de kasteelgracht en in de bomenrijen langs de Kasteellaan zullen vervangende bomen worden geplant. Staatsbosbeheer gaat op korte termijn ook het stormhout op de Schans opruimen.

Aanlegvergunning

De bewoners willen dat de gemeente van Staatsbosbeheer een aanlegvergunning verlangt. De gemeente is echter van mening dat voor de werkzaamheden die Staatsbosbeheer op de camping wil uitvoeren geen aanlegvergunning is vereist. De kap van de populieren rondom de camping valt onder normaal onderhoud en past daarom in het bestemmingsplan.
Geplaatst op: 13 februari 2007