Verbond van Verzekeraars

Verkoop individuele levensverzekeringen stijgt licht

Het aantal nieuw afgesloten individuele levensverzekeringen is vorig jaar met ruim zeven procent gedaald naar 1,2 miljoen polissen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Ondanks de daling is het premievolume wel gestegen, tot acht miljard euro. "Deze stijging wordt met name veroorzaakt door de introductie van de levensloopregeling", aldus CVS-statisticus Stephanie Broeder.

Het aantal nieuw afgesloten individuele levensverzekeringen vertoont sinds eind jaren negentig een dalende lijn. Na het hoogtepunt in 1999 (1,8 miljoen verkochte polissen) liep het aantal polissen terug tot
1,2 miljoen in 2003. In 2004 was voor het eerst weer een stijging te zien (1,3 miljoen polissen). "Deze lijn heeft zich echter niet doorgezet", meent Broeder, "want vanaf 2005 vertoont het aantal verkochte polissen weer een daling tot 1,2 miljoen polissen in 2006. Hiermee zit het aantal weer op het niveau van 2003."

Geleidelijke stijging
De premieomzet maakt sinds het millennium 'overall' gezien wel een stijgende ontwikkeling door. In 2000 bedroeg het premievolume 7,1 miljard euro; vorig jaar was dit acht miljard, een stijging van zes procent ten opzichte van 2005. "De stijging is echter niet geleidelijk gegaan", meent Broeder. "In de eerste twee jaar na het millennium daalde de nieuwe productie tot 6,4 miljard; pas daarna is de omzet ieder jaar weer wat gestegen."

Levensloopregeling
De stijging van het premievolume wordt volgens Broeder hoofdzakelijk veroorzaakt door de introductie van de levensloopregeling op 1 januari 2006. "Dat is ook niet zo gek. Uit onze cijfers blijkt dat zeven procent van de werknemers een levensloopregeling heeft afgesloten. De helft van de consumenten zegt de regeling bij een verzekeraar te hebben ondergebracht. De levensloopverzekeringen hebben dan ook voor een omzetgroei bij de spaarverzekeringen (de productgroep waaronder levensloopverzekeringen vallen) gezorgd."
In vergelijking met 2005 is het premievolume van spaarverzekeringen vorig jaar met 31 procent gegroeid van 750 miljoen naar 985 miljoen euro. In aantal polissen zijn de spaarverzekeringen met dertien procent gestegen ten opzichte van 2005 tot 210.000.

Ontwikkeling premievolume en aantal polissen van de productie nieuwe individuele levensverzekeringen

Verzekerd!, februari 2007