PvdA Europees parlement


PvdA uit Europees Parlement bezoekt provincie Noord-Holland

13 februari 2007

PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey, milieuwoordvoerder en vertegenwoordiger van Noord-Holland in het Europees Parlement, brengt vrijdag 9 februari samen met haar PvdA-collega's een werkbezoek aan de provincie. Naast een uitgebreid bezoek aan Schiphol, waar onder meer gesproken wordt over het afblazen van de privatisering van de luchthaven, is Corbey in Haarlem en in de Haarlemmermeer om te bekijken hoe deze en andere Noord-Hollandse gemeenten beter kunnen profiteren van Europese gelden en regels.

Corbey: "Het is zaak dat Noord-Holland de weg weet in Europa. Dat kan bijvoorbeeld door de G27 een lobbykantoor te geven in Brussel. Haarlem, Alkmaar en Zaanstad zijn al lid van de belangenclub, Haarlemmermeer heeft zich recent aangemeld. Daarnaast moet de regio voor het aanpakken van jeugdwerkloosheid en andere regionale problemen aanspraak leren maken op Europese gelden."

Corbey is milieu-expert van de PvdA-eurodelegatie. Samen met Diederik Samsom, PvdA-milieuwoordvoerder in de Tweede Kamer, en provinciaal lijsttrekker Peter Visser gaat zij in discussie met directeur Gerlach Cerfontaine over de vraag hoe de luchthaven zich kan ontwikkelen tot de meest duurzame in Europa. Corbey: "Nu de privatisering van de baan is, moeten de provincie en Schiphol samen een visie ontwikkelen voor de toekomst. Nu klimaatverandering zo hoog op de agenda staat, maakt milieubeleid integraal onderdeel uit van die discussie. Zeker nu de nieuwe regering een milieuheffing op vliegtickets invoert en het Europees Parlement bezig is met een beperking van de CO2-uitstoot van luchtvaartmaatschappijen."

Het bezoek van de PvdA-delegatie begint om 10.00 in Haarlem. Om 11.30 wordt het gezelschap verwacht in Hoofddorp; het programma op Schiphol begint om 13.00, waarna de dag afgesloten wordt met een publiek debat over de toekomst van de luchthaven, van 16.00 tot 18.00 op Schiphol Plaza. Zie bijgaande programma's voor meer details.