Gemeente Westvoorne


Overlast van kauwen

Kauwklein.jpg

De gemeente krijgt steeds meer meldingen binnen van overlast door kauwen. De woonomgeving van mensen biedt kauwen veiligheid tegen natuurlijke vijanden, voldoende nestgelegenheid en een ruim aanbod aan voedsel. Daarom verblijven de vogels steeds meer in onze woonomgeving, en kunnen ze zich gemakkelijk voortplanten. De Flora-en Faunawet heeft de kauwen aangewezen als beschermde diersoort.

Overlast
Kauwen leven in groepen en hun gedrag zorgen regelmatig voor overlast in de vorm van:

Bevuiling door uitwerpselen
De uitwerpselen van kauwen blijven achter op woningen, geparkeerde auto's en op de straat. Door de opeenhoping van mest en nestmateriaal raken goten en regen pijpen verstopt.

Lawaai
De geluidsoverlast van kauwen manifesteert zich vaak tijdelijk, wanneer de jongen in kolonieverband net zijn uitgevlogen. Eén kauw maakt niet zoveel lawaai, maar een grote groep doet dat wel. Als dit lawaai dag en nacht doorgaat kan dit overlast geven. Voor het bestrijden van de overlast is het van belang om meer inzicht in het dier zelf te krijgen.

Hieronder worden een aantal wetenswaardigheden genoemd:

Wetenswaardigheden
o De Kauw is een standvogel en een koloniedier. In de kolonie wordt er nooit werkelijk gevochten tussen de leden. In de kolonie heerst een strik hiërarchische rangorde.
o Ze hebben een sterk ontwikkeld familie- en gemeenschapsleven. o Ze gaan een huwelijk aan voor 't leven.
o Kauwen hebben een gebiedsgebonden dialect.
o Ze zijn gek op spelletjes spelen die geen enkele zin hebben. Zoals 't van een plat dak laten vallen van kiezelstenen op (per ongeluk) auto's.
o Ze zijn bijzonder intelligent. Zo behandelen ze bijvoorbeeld hun nest met sigarettenpeukjes tegen parasieten. Ook worden onkruid-kruiden hiertegen gebruikt als nestmateriaal.

Nestplaatsen
Kauwtjes zijn holenbroeders die voor hun nesten graag gebruik maken van holtes in gebouwen zoals schoorstenen en onder de dakpannen. Bij het bouwen van een nest brengen de vogels grote hoeveelheden nestmateriaal in de schoorsteen aan waardoor deze verstopt raakt. Ook Isolatiemateriaal onder de dakpannen kan beschadigd raken door het bouwen van nesten.
Maatregelen die meehelpen aan bestrijding
Wanneer in u buurt overlast door kauwtjes wordt veroorzaakt, kunt u de overlast mee helpen bestrijden door de volgende maatregelen te treffen:

o Niet voeren of voedselresten op straat laten rondslingeren Kauwen zijn opruimers. Hun voedsel kan uit van alles bestaan: wormen, slakken, insecten, aas, vruchten, alle voedselresten van de mens. Ze staan bekend als opruimers van hondenpoep. Hoe eenvoudiger de vogels op een locatie aan eten kunnen komen, des te langer blijven ze hangen en des te meer nakomelingen kunnen er groot gebracht worden. o Draden spannen of anti-nestelprikkers plaatsen Strak gespannen draden ofgaas op daken en dakranden maken het onaantrekkelijk om op te stijgen of te landen. Zorg er wel voor dat vogels niet verstrikt kunnen raken in de draden of gaas. o Sluit openingen van schoorstenen en onder dakpannen af Hierdoor kunnen de kauwen hier niet nestelen, bijvoorbeeld door het afdichten met gaas of anti-nestelprikkers.
o Netten spannen over platte daken met stenen
Als kauwen het spelletje stenen gooien hebben ontwikkeld, zijn er veelal platte daken die voorzien zijn van kiezelstenen in de buurt. Door deze daken af te dekken met netten, wordt het pakken van de stenen voorkomen.