Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle helpt Pakistan steunt Stichting Vluchteling

Op 8 oktober 2005 werden delen van India, Pakistan en Afghanistan getroffen door een zware aardbeving. Vooral het Pakistaanse Kashmir en North West Frontier Province (NWFP) had zwaar te lijden onder de beving. Meer dan 73.000 mensen verloren het leven en nog eens 70.000 mensen raakten gewond. Alleen al in Kashmir en NWFP werden meer dan 3 miljoen mensen dakloos. Vrouwen en kinderen werden het zwaarst getroffen. De gemeente stelde 65.000,- beschikbaar voor de slachtoffers. Dit geld is overgemaakt aan de daarvoor in het leven geroepen Stichting Capelle helpt Pakistan. Hieronder staat informatie over het project dat Capelle helpt Pakistan heeft gekozen en financieel steunt. Het project Women and Children Community Centres wordt vorm gegeven door Stichting Vluchteling.

Het Women and Children Community Centres project is per 1 oktober 2006 gestart. Activiteiten die in de eerste maand uitgevoerd zijn, hebben vooral in het teken gestaan van logistiek en vooronderzoek. Vlak na de aardbeving werden kinderen opgevangen in tijdelijke opvanglocaties. Om de opvang een meer duurzaam karakter te geven zijn drie Women and Children Community Centres opgezet. Daarin worden activiteiten voor vrouwen en kinderen gecombineerd. Zo krijgen beide groepen psychosociale begeleiding. Vrouwen kunnen in deze centra ook alfabetiseringscursussen en vaktraining volgen om zo hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten en daarmee de inkomsten van hun gezin veilig te stellen.

Om de duurzaamheid van het project te garanderen is goede afstemming met de lokale autoriteiten van groot belang. Het selecteren van de drie locaties waar de centra gebouwd gaan worden is nog in volle gang. Hierin spelen de vrouwen en kinderen een grote rol. Zij kunnen aangeven hoe zij wensen dat hun ideale dorp eruit komt te zien.