Radboud Universiteit Nijmegen

Pollenatlas Pollen en hooikoorts verschijnt

Nijmegen, 13 februari 2007

Geachte redactie,

Het is nog februari, maar de hazelaar bloeit - en daarmee is het hooikoortsseizoen weer begonnen. Bijna 10 procent van de bevolking heeft meer of minder last van hooikoorts. Hooikoorts ontstaat door contact met stuifmeel (pollen) dat in de lucht zweeft. De pollen veroorzaken ontstekingsverschijnselen in neus en neus-keelholte en in de ogen. Planten die hun pollen ongericht door de wind laten verspreiden maken zeer veel pollen die dan ook in hoge concentraties in de lucht voorkomen.

Pollenatlas

Deze week verschijnt de pollenatlas Pollen en hooikoorts, van de biologen Jan Derksen, Herman van Wissen en Jan Marijnissen. Het boek wordt uitgegeven door Tirion Natuur, Baarn. Pollen en Hooikoorts beschrijft de verspreiding, het vóórkomen en de invloed van pollen op de mens, én de planten die het stuifmeel maken, op een heldere, toegankelijke manier. De auteurs Jan Derksen en Jan Marijnissen zijn onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Herman van Wissen is adviseur bij Perspectief. Jan Derksen is tevens auteur van de Pollenatlas van de Nederlandse atmosfeer, van Jan Marijnissen verschenen eerder de Interactieve Flora van Nederland en de Flora van de Lage Landen.

Zie voor beeld en tekst:
http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/editie_11_-_07_02_07/beeld/ De foto's mogen met vermelding 'Radboud Universiteit Nijmegen' worden overgenomen.

Recensie-exemplaar?

Journalisten die een gratis recensie-exemplaar willen aanvragen kunnen zich wenden tot: Tirion uitgevers, Marjolein Driehuis, MDriehuis@tirionuitgevers.nl

Met vriendelijke groet,

Bets Berntsen
Anja van Kessel
Iris Roggema

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen
De link voor de media
024 361 6000