Time : 16:05:56
Date : 13 February 2007
Sender Name: Société Royale Saint-Hubert

KMSH blij met verbod hondenverkoop in dierenwinkels

Naar aanleiding van de heisa rond het verbod op de verkoop van jonge honden en katten in dierenwinkels laat ik u, namens de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus, weten wat volgt:

"De Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (KMSH) heeft als missie de gezondheid en de kwaliteit van de rashonden in België te bevorderen. De KMSH neemt met voldoening kennis van de wettelijke beschikking waardoor de verkoop van honden en katten in dierenwinkels wordt verboden, zoals verkoop ervan op markten in het verleden ook al werd afgeschaft. De KMSH heeft alle begrip voor de financiële problemen die deze maatregel zou kunnen veroorzaken voor de eigenaars van sommige dierenwinkels. Toch moet de zorg voor het welzijn van de honden primeren boven de financiële belangen van de handelaars. Het risico voor ondoordacht en impulsief aankopen van een hond bij winkelverkoop zonder de nodige informatie is veel te groot. Dit kan regelrecht leiden naar een verkeerd inschatten van de nood aan socialisatie en correcte opvoeding van een jonge hond. Deze honden zijn voorbestemd om door hun eigenaar gedumpt te worden in een dierenasiel. Het aantal van deze mislukkingen bedraagt zowat 37.000 per jaar.

De eigenaars van dierenwinkels verwijzen naar het risico van het opflakkeren van een "zwarte markt"-handel van honden. De KMSH deelt deze vrees. De KMSH vestigt nogmaals de aandacht van toekomstige kopers op de absolute noodzaak zich goed te informeren alvorens over te gaan tot de aankoop van een hond. Aangezien de Belgische wetgeving niet toelaat aan erkende fokkers rassen zomaar te kruisen, neemt de toekomstige eigenaar best contact op met de club die het bedoelde ras vertegenwoordigt. De adressen en contactgegevens van deze rasclubs kunnen worden aangevraagd bij de KMSH, of worden opgezocht op de website www.kmsh.be . Het is ook raadzaam vooraf kennis te maken met eigenaars van honden van het gewenste ras, wat heel goed mogelijk is ter gelegenheid van een hondententoonstelling.

Elke hond die bij de KMSH is geregistreerd draagt een tatoeëring en/of een chip die toelaat met zekerheid zijn identiteit en afkomst te achterhalen. De KMSH stuurt een neutrale en bevoegd verklaarde inspecteur naar de hondenfokker telkens een nestje is geboren. Deze inspecteur controleert de hygiënische omstandigheden waarin zowel de ouderdieren als de pups leven. Tevens wordt er op toegezien dat de regels, die beschreven zijn in het fokreglement van de KMSH, niet werden overtreden. Van de fokkers wordt verwacht dat ze de kandidaat-eigenaars correct informeren en dat ze hen wijzen op hun verantwoordelijkheid om elke vorm van mislukking te voorkomen. Over het hele land staan meer dan 500 verenigingen aangesloten bij de Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus (www.kkush.be) klaar om hen hierbij te helpen.
Weliswaar geeft de reglementaire registratie bij de KMSH geen absolute garantie over de kwaliteit van de jonge hond, maar wel worden door de Koninklijke Maatschappij alle middelen ingezet om dit doel te bereiken.
Wie deze eenvoudige aanbevelingen volgt vergroot de kans om voor lange tijd een degelijk en gezond gezelschapsdier in huis te halen.

Namens de KMSH
Prof. em. Dr. med. Dr. Phil. Frank Comhaire
Lid van de raad van bestuur
Tel.: +32 475 61 85 55

URL: http://www.srsh.be
http://www.kmsh.be