DJI bouwt nieuwe inrichtingen in Zaanstad

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft met de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland en de Rijks-gebouwendienst concrete afspraken gemaakt over de realisatie van een nieuwe penitentiaire inrichting en een jeugdinrichting op het bedrijventerrein Hoogtij in Zaanstad. De nieuwe inrichting dient als vervanging voor de huidige capaciteit van de PI Overamstel (Bijlmerbajes).

De nieuwe inrichting in Zaanstad moet omstreeks 2012 gereed zijn. Tot die tijd zal de PI Overamstel in gebruik blijven. Daartoe zal het complex wel gerenoveerd worden om de gebouwen en installaties in stand te houden op grond van de huidige wet- en regelgeving.

De PI-Overamstel werd in 1979 in gebruik genomen. De belangrijkste redenen voor de sluiting van de inrichting vormen de hoge exploitatie- en personeelskosten van de inrichting. Deze vloeien mede voort uit de constructie van het complex, dat bestaat uit zes torens met op elk paviljoen een eigen meldkamer. Vanwege de strategische ligging binnen het arrondissement Amsterdam zal een locatiestudie moeten uitwijzen welke mogelijkheden er zijn om op de locatie van de huidige inrichting een nieuwe voorziening te bouwen. De grond is eigendom van het rijk en heeft een penitentiaire bestemming.