Socialistische Partij

SP :: Nieuws

SP steunt actievoerende rijksambtenaren

13-02-2007 * Vele duizenden rijksambtenaren hebben zich dinsdagmiddag verzameld in het centrum van Den Haag om actie te voeren voor betere beloning. Er werden ongeveer 10.000 demonstranten verwacht, maar dat aantal werd duidelijk overtroffen.

Langs het Malieveld stonden dikke rijen met bussen die uit het hele land duizenden ambtenaren hadden aangevoerd. Er waren delegaties van zeer uiteenlopende diensten, van het gevangeniswezen tot de Douane en van Rijkswaterstaat tot de Belastingdienst.

Vanuit de ministeries en andere Haagse overheidsgebouwen stroomden na 12.00 uur nog eens duizenden collega-ambtenaren toe om de eis voor een eerlijk loon kracht bij te zetten.

Na een reeks toespraken van vakbondsleiders en een optreden van Lange Frans en Baas B trok een grote stoet naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, even verderop in de Hofstad. Daar werd minister Remkes oproepen over de brug te komen.

Deze landelijke actie volgde op wekenlange acties overal in het land. De CAO-onderhandelingen tussen Remkes en de vakbonden zorgen alle maanden voor onrust in het ambtenarenkorps en liepen in december vast. De bonden eisen 2,5 procent meer loon, compensatie voor gestegen zorgkosten en een volledige dertiende maand. Minister Remkes wil niet verder gaan dan in totaal 2 procent extra.

De SP steunt de eisen van de ambtenaren, omdat hun salaris al jaren achterblijft bij ander overheidspersoneel, zoals politie- en gemeenteambtenaren.

Bij de demonstraties werden door SP'ers steunbetuigingen uitgedeeld. Onder meer Tweede-Kamerleden Ronald van Raak, Paul Ulenbelt, Sharon Gesthuizen, Sadet Karabulut, Fons Luijben, Jasper van Dijk, Krista van Velzen, Hans van Leeuwen, Remi Poppe, Emile Roemer en Marianne Langkamp staken de actievoerders een hart onder de riem.