Vrije Universiteit Amsterdam
Fundamentele verschillen tussen goede en slechte hartspiervergroting

Datum 13.02.2007
Tijd 15:45
Lokatie aula
Dissertatie Adaptive and maladaptive myocardial remodelling due to pressure overload do not evolve from a common hypertrophy precursor stage
Promovendus H.P.J. Buermans
Promotor(es) prof.dr. F.C. Visser, prof.dr. W.J. Paulus
Onderdeel VU medisch centrum
Wetenschapsgebied Medisch

Het proefschrift van Henk Buermans is gericht op het ontrafelen van cellulaire verschillen die ontstaan tijdens het ontwikkelen van enerzijds een goede (adaptive) en anderzijds een slechte (maladaptive) hartspiervergroting als gevolg van langdurige hoge bloeddruk. Deze laatste vorm van hartspiervergroting kan aanleiding geven tot hartfalen. Voor het onderzoek is een diermodel gebruikt, waarvan bij aanvang van de experimenten bekend was welk type hartspiervergroting uiteindelijk zou optreden. Dit gaf de unieke mogelijkheid om veranderingen die direct na het ontstaan van hoge bloeddruk optreden te karakteriseren.

Met behulp van microarrays en de tweedimensionale gel electroforese konden respectievelijk de expressieprofielen van duizenden mRNA transcripten (transcriptoom) en eiwitten (proteoom) worden bepaald.
Al zeer kort na het ontstaan van hoge bloeddruk - wanneer er zelfs nog geen sprake van hartspiervergroting was - werden al verschillen waargenomen tussen harten die uiteindelijk een goede dan wel slechte hartspiervergroting ontwikkelden. Deze verschillen waren zowel op het proteoom als het transcriptoom te zien.
Uit de data kon worden geconcludeerd dat de cellulaire processen die het meeste ten grondslag liggen aan het ontstaan van de goede of slechte hartspiervergroting veranderingen zijn op het niveau van p38-MAPK signaaltransductie, apoptose, regulatie van de G2/M cel-cyclus transitie en de mitochondriale ademhalingsketen. Deze resultaten leveren niet alleen meer inzicht op het ontstaan van slechte hartspiervergroting, maar kunnen ook van belang zijn bij het ontwikkelen van nieuwe technieken voor de vroege diagnose van hartfalen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam