Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Samen één in Sittard-Geleen

Participatie leidend bij invoering nieuwe Wet Inburgering

Sittard-Geleen, 13 februari 2007 - Participatie, inburgering en tolerantie (PIT) staan centraal bij de invoering van de nieuwe Wet Inburgering in Sittard-Geleen. "Alle burgers, oud en nieuw, moeten beseffen dat ze deelnemen aan één en dezelfde samenleving. Met inburgering en integratie alléén redden we het niet. Echt samen leven is een kwestie van geven en nemen. Anderszijn moet kunnen. Als we daarvoor openstaan en er begrip en respect voor hebben, komt de participatie vanzelf.", aldus verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk.

Anders dan tot nog toe staat bij de nieuwe Wet Inburgering de eigen verantwoordelijkheid centraal. De wet, die per 1 januari dit jaar in werking is getreden, verplicht alle vreemdelingen van 16 tot 65 jaar die in Nederland willen blijven een inburgering te doorlopen en daarvoor een examen af te leggen. Pas daarna krijgen mensen het recht om permanent in ons land te verblijven. Men moet zelf het initiatief nemen om, op eigen kosten, een inburgeringcursus te doorlopen.

Gemeenten hebben tot 1 april 2007 de tijd om de uitvoering van de wet te regelen. Zij hebben de plicht deze nieuwe inwoners te informeren over de consequenties van de wet.

Naast de in de wet genoemde doelgroepen, kan iedere gemeente op basis van lokale omstandigheden zelf bepalen aan wie zij verder nog bij voorrang inburgeringcursussen aanbiedt. Sittard-Geleen gaat hierbij gefaseerd te werk. Vanwege hun sleutelpositie bij de opvoeding en begeleiding van schoolgaande kinderen worden in eerste instantie allochtone vrouwen met leerplichtige kinderen benaderd. Ook uitkeringsgerechtigde oudkomers in de leeftijd van 18 tot 45 jaar die kansen hebben om (opnieuw) deel te nemen aan onze arbeidsmarkt krijgen voorrang.

Voor de invoering van de Wet Inburgering heeft de gemeente Sittard-Geleen de komende drie jaar circa 2,7 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag wordt grotendeels gefinancierd door het rijk.

De hoofdlijnen van de invoering zijn vastgelegd in de notitie 'Samen één in Sittard-Geleen! En dat met PIT: participatie, inburgering en tolerantie'. Deze notitie en de bijbehorende verordening komen eind maart aan de orde in de gemeenteraad. De publieksvoorlichting start in de loop van dit voorjaar.


---