Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
9 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen op 22 januari 2007
en antwoorden door het college verzonden op 13 februari 2007)


Onlangs is het rapport over bouw van het Bos en Lommerplein gepubliceerd. Duidelijk is dat daar meerdere instanties fouten hebben gemaakt. De problemen bestonden uit bouw- en constructiefouten. Ook de gemeente bleek fouten gemaakt te hebben die zijn veroorzaakt door te weinig controle gedurende de bouw. Deze vermindering van controle en toezicht zou veroorzaakt zijn door "bezuinigingen".

De onderzoekscommissie onder leiding van mevrouw de Boer concludeert dat veel meer complexe bouwprojecten last hebben van versnippering, complexe constructies en slecht toezicht. Om die reden moet het volgens de onderzoekscommissie fundamenteel anders onder ander door de inzet van een hoofdconstructeur die de samenhang van het bouwproject bewaakt.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen aan u:
1. Is er voldoende controle en toezicht gedurende de bouw in de gemeente Utrecht?


Ja. Binnen de gemeente Utrecht wordt gewerkt met het door het Ministerie van VROM goedgekeurde Landelijk Toezichtsprotocol, dat is ontwikkeld door de vereniging BWT Nederland. Vóór de invoering van de Landelijk Toezichtsprotocol werd binnen de gemeente gewerkt met een model dat zeer grote overeenkomsten vertoont met het Landelijke Toezichtsprotocol.


2. Wordt bij deze controle en toezicht de hoofdconstructeur betrokken?


Ja. In aanvulling hierop wordt gewerkt aan het nog meer betrekken van de hoofdconstructeur in het bouwvergunningproces. Leidraad hiervoor vormt het Plan van Aanpak Constructieve Veiligheid, dat is ontwikkeld door onder meer de Vrom-inspectie, de vereniging BWT Nederland en het platform Constructeurs. Door het overnemen van de aanbevelingen uit het plan van aanpak wordt de constructieve veiligheid en samenhang van bouwwerken verder vergroot.


3. Zo nee, bent u bereid om er voor te zorgen dat de hoofdconstructeur bij alle complexere bouwprojecten wordt ingezet?


N.v.t


4. Is er de afgelopen jaren bij de complexere bouwprojecten minder controle en toezicht geweest?


Nee. Een belangrijk onderdeel van de onder antwoord 1 beschreven methode is de prioriteitenmatrix. Deze matrix garandeert dat onder alle omstandigheden juist de controle en het toezicht op complexere bouwprojecten op het gewenste niveau blijft.


5. Zo ja, bent u bereid om alsnog deze projecten te laten controleren?


N.v.t.


---- --