Provincie Noord-Brabant


Geachte leden van de statencommissie EMG,


Op deze wijze willen wij u informeren over de gang van zaken met betrekking tot de implementatie van de busconcessies in Den Bosch/Meierij en Brabant Noord-Oost door Arriva.

Door de FNV is het college gisteren geïnformeerd over de kennelijke gebreken die de bussen van Arriva vertonen. Ook zou Arriva regelmatig niet conform de vastgestelde dienstregeling rijden en zouden veel bussen uitvallen. Wij hebben zelf klachten ontvangen. Ook Arriva ontving een groot aantal klachten.

De bonden hebben contact met diverse media gezocht. Gisteravond hier is door het programma NOVA aandacht besteed. Ook de (regionale) dagbladen en overige media besteden uitvoerig aandacht aan de kwestie.

In de tweede helft van dit jaar worden nieuwe bussen ingezet die voldoen aan de modernste eisen. In de tussenliggende periode wordt door Arriva tijdelijk ouder materieel ingezet. Deze bussen stammen uit de periode 1993-1996.

Op grond van de wet is de vervoerder verantwoordelijk voor het technisch onderhoud en de veiligheid van de bussen die ingezet worden. Dit staat los van de concessieverlening. Het toezicht op de veiligheid en het technisch onderhoud ligt bij de Inspectie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de politie. Wij hebben met de Inspectie contact opgenomen. De Inspectie heeft inmiddels aangegeven een landelijke inspectie naar de kwaliteit van bussen uit te voeren en sluit niet uit daarbij voorrang aan Brabant te geven.

De provincie is op grond van de wet géén partij als het om veiligheid gaat. Voor de volledigheid hebben wij wél in het bestek voor de concessieverlening opgenomen dat "De voertuigen moeten voldoen aan alle wettelijke eisen". De bussen die nu tijdelijk worden ingezet, zijn voordat zij in gebruik genomen werden, allemaal goedgekeurd. Ook beschikken zij allemaal over een keuringscertificaat dat vergelijkbaar is met de APK.

Naar aanleiding van een probleem dat zich nadien bij één van de bussen voordeed worden door de vervoerder alle bussen op de kwaliteit van de essentiële onderdelen voor de veiligheid zoals remmen en stuurinstallatie gecontroleerd. Die controles zijn voor het einde van deze week afgerond.
Als gevolg van deze controles staat een aantal bussen in de garage. Hierdoor valt een klein aantal ritten uit.

Op het niet rijden volgens de vastgestelde dienstregeling (vertragingen en uitval van lijnen) heeft de provincie wél het toezicht. Het bestek van de concessie geeft de mogelijkheid sancties toe te passen. Het gaat daarbij om financiële malusregelingen.

Wij zetten daarnaast de volgende stappen:

. Vandaag is ambtelijk overleg gevoerd. Later op de dag vindt bestuurlijk niveau overleg plaats met Arriva. De veiligheid van de reizigers en de kwaliteit van de dienstverlening staan daarbij centraal.
. Om inzicht te krijgen in het presteren van Arriva, hebben wij Arriva verzocht om de maandrapportage over januari zo spoedig mogelijk te overleggen. Een concept van de rapportage is inmiddels ontvangen.

Wij zullen u op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.


Eric Janse de Jonge


---

Paraaf
Bureauhoofd

Afdelingshoofd


---- --