Ingezonden persbericht




Persbericht: Verenigde jongeren strijden voor vrij vervoer in Europa - NO VISA!

Op 13 februari aanstaande zullen Nederlandse jongerenorganisaties op meerdere universiteiten in het land handtekeningen verzamelen tegen de visa in Europa. De jongeren, samengekomen in de campagne NO VISA, willen zo snel mogelijk af van de barrières op vrije reismogelijkheden tussen verschillende Europese landen. Zelfs voor legitieme doeleinden als studie, het deelnemen aan ontmoetingen tussen Europese jongeren of simpelweg reizen om Europa te zien, worden vaak hoge en voor vele jongeren onneembare hordes opgericht. De NO VISA campagne is opgezet door de Europese liberale jongerenorganisatie LYMEC, waar vrijwel alle Europese liberale jongerenorganisaties bij zijn aangesloten.

"Het ontbreken van vrije reismogelijkheden beïnvloedt het leven van de inwoners van een aantal Europese landen op een zeer negatieve manier," stelt voorzitter Sabine Koebrugge van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. "De Berlijnse muur mag dan al geruime tijd gevallen zijn, maar de muur die door middel van visa wordt gecreëerd schetst een beeld van isolatie en afwijzing," aldus Fréderique Petit, internationaal secretaris van de Jonge Democraten. "Het argument vóór de instandhouding van barrières, namelijk dat grensoverschrijdende criminaliteit effectief aangepakt kan worden, heeft zich nog nooit bewezen."

Als Europa serieus bezig is met het creëren van een verenigde unie, dan moeten de rijke westerse landen de eerste stap zetten door onze buren meer vertrouwen te schenken, zo stellen de jongeren. De liberale jongeren vinden dat investeren in de toekomst van jongeren en studenten in Europese landen van groot belang is voor de toekomst van Europa. Het moet makkelijker worden voor studenten in landen als Macedonië en Kroatië, maar ook in landen als Moldavië, Oekraïne en Albanië, om door Europa te reizen. Voor inwoners van deze laatste drie is het bijna onmogelijk om op korte termijn een visum te regelen.

Om Nederlandse studenten zich bewust te laten worden van de voorrechten die zij wel, maar hun Europese medestudenten niet genieten, zullen ondergetekende organisaties daarom op 13 februari aanstaande op verscheidene universiteiten in Nederland handtekeningen verzamelen. De campagne tracht hiermee meer aandacht te creëren voor een probleem waar veel jongeren in Oost en Zuidoost Europa tegenaan lopen maar waar onvoldoende aandacht voor is.

De Jonge Democraten en de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie zijn lid van LYMEC. De volgende organisaties hebben zich aangesloten bij de NO VISA campagne: Jonge Democraten, Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie en de Landelijke Studenten VakBond.


---