Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 07 - 07
Nijmegen, februari 2007.

Dr. Erik Borgman benoemd tot hoogleraar Religie en hedendaagse cultuur

Dr. E.P.N.M. (Erik) Borgman (Amsterdam, 1957) is met ingang van 1 januari 2007 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Religie en hedendaagse cultuur, in het bijzonder de hedendaagse wetenschappen. Dr. Borgman is en blijft als onderzoeker en diirecteur verbonden aan het interdisciplinaire Heyendaal Instituut voor religie, wetenschappen en cultuur van de Radboud Universiteit.

Erik Borgman studeerde Theologie en Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en studeerde in 1984 cum laude af in de Theologie. Hij werkte van 1984 tot 1988 als onderzoeker bij de Faculteit der Theologie en promoveerde in 1990 eveneen cum laude op de dissertatie: Sporen van de bevrijdende God; universitaire theologie in aansluiting op Latijnsamerikaanse bevrijdingstheologie, zwarte theologie en feministische theologie. Van 1989 tot 2004 was Borgman als theoloog en onderzoeker in dienst van de Nederlandse provincie dominicanen. In 1999 werd hij geprofest tot lekendominicaan. Sinds 2000 is hij verbonden aan het Heyendaal Instituut.

Borgman is sinds 1989 secretaris en redacteur van het Tijdschrift voor Theologie, hij is lid van de kernredactie van het internationale tijdschrift Concilium en voorzitter van de International Society for Religion, Literature and Culture. Hij publiceerde onder meer over dominicaanse spiritualiteit: Dominicaanse spirituatliteit: Een verkenning (2001; Engelse vertaling 2001), over religie, theologie en moderne cultuur: Alexamenos aanbidt zijn God (1994) en Metamorfosen (2006); hij is de biograaf van Edward Schillebeeckx: Edward Schillebeeckx: een theoloog in zijn geschiedenis (1999; Engelse vertaling 2002).

Borgman neemt veelvuldig deel aan het maatschappelijke debat over de betekenis van religie en de christelijke en katholieke tradities in de hedendaagse cultuur. Hij is op dit terrein een veelgevraagd spreker en adviseur. Hij was ondermeer betrokken bij de verkenning van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over Geloven in het publieke domein (2006).

De hedendaagse cultuur, in het bijzonder de hedendaagse wetenschappen kenmerken zich door voortgaande versplintering en specialisatie. Religie is vanouds gericht op samenhang en verbondenheid. In een verdergaande gefragmenteerde cultuur dreigen religieuze tradities hun relevantie te verliezen. Onvrede over deze ontwikkeling leidt tot hernieuwde belangstelling voor religie en de mogelijke bijdragen die religieuze tradities aan de hedendaagse cultuur te leveren hebben. In het onderzoek van prof. Erik Borgman staan deze ontwikkelingen, hun oorzaken en hun gevolgen centraal.

Noot voor de pers:

Informatie: prof. dr. E.P.N.M. Borgman, tel. (024) 361 1769, email : e.borgman@hin.ru.nl afd. communicatie, tel. (024) 361 6000, info@communicatie.ru.nl Persberichten van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn ook te raadplegen via www.ru.nl/persberichten