Provincie Noord-Holland

Datum

14-2-2007

Onderwerp

Gemeentelijke herindeling Gooi en Vechtstreek een stap verder

Katja Grevers

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben een voorgenomen besluit genomen over de gemeentelijke herindeling in de Gooi en Vechtstreek. Gemeente Hilversum en gemeente Huizen blijven hierbij zelfstandig. De vier gemeenten Naarden, Bussum, Muiden en Weesp onderzoeken samen met de provincie een eventuele fusie. GS gaan akkoord met het voorstel van de BEL-gemeenten (Blaricum, Eemnes en Laren) om verder samen te werken. De betrokken gemeenten ondersteunen dit voorgenomen besluit.

Op dit moment telt de Gooi en Vechtstreek negen gemeenten. Dit zijn Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Wijdemeren en Weesp. Op 20 juni 2006 besloten Gedeputeerde Staten te starten met de herindelingprocedure voor gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Aanleiding voor de start van de procedure was een onderzoek naar de mate waarin gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hun taken kunnen uitvoeren en de dienstverlening aan burgers kunnen waarborgen. Gemeente Wijdemeren is hierbij niet betrokken, omdat deze op 1 januari 2002 is ontstaan uit een gemeentelijke herindeling.

Voorgenomen besluit
Het gaat nu om een voorgenomen besluit van GS, omdat het onderzoek naar de eventuele fusie van de gemeenten Naarden, Bussum, Muiden en Weesp meer informatie moet leveren. Het onderzoek, wordt voor 100% door de provincie betaald en is naar verwachting in april 2007 afgerond. Mocht uit het onderzoek blijken dat een fusie tussen deze vier gemeenten niet wenselijk is, dan gaat deze fusie niet door.

BEL-samenwerking
De gemeenten Blaricum, Laren en Eemnes (provincie Utrecht) werken al sinds de jaren 90 samen aan bijvoorbeeld het strategisch gebiedsperspectief. Nu wordt de samenwerking geïntensiveerd. Dit gaat dan vooral om de ambtelijke organisaties, want de drie gemeenten houden een zelfstandig bestuur. Dit is het zogenoemde SETA-model: Samen en Toch Apart. GS gaan akkoord met deze keuze voor een intensieve samenwerking tussen de ambtelijke organisaties en gaan ervan uit dat het politieke primaat blijft van colleges en de raden.

Huizen
De gemeente Huizen blijft zelfstandig. De gemeente had hiervoor ook een voorkeur.

Hilversum
De gemeente Hilversum heeft aangegeven dat de Gooi en Vechtstreek moet bestaan uit een kleiner aantal krachtige gemeente, waarvan Hilversum er één is. De gemeente Hilversum wil dus zelfstandig blijven en wil ook dat de Hilversumse Meent van Hilversum moet blijven. GS nemen nu nog geen besluit over de positie van de Hilversumse Meent.

Veelvuldig overleg
Tijdens het proces heeft de provincie veelvuldig overleg gevoerd met betrokken gemeenten. De betrokken gemeenteraden hebben richtinggevende uitspraken gedaan. Het uitgangspunt van Gedeputeerde Staten is dat deze uitspraken zo veel mogelijk worden gevolgd. Dit vanuit het collegeprogramma, waarin staat dat herindelingen van gemeenten van onderop tot stand moeten komen. Het huidige besluit van GS wordt dan ook ondersteund door de betrokken gemeenten.

Het vervolg
De verwachting is dat Gedeputeerde Staten in juni 2007 een definitief besluit nemen over het herindelingsontwerp. Hierna komt het besluit ter inzage en kunnen bewoners en gemeenten hierop reageren. De procedure volgens de Wet algemene regels herindeling is daarna dat Provinciale Staten een herindelingsadvies vaststellen en dit advies insturen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Samenvoeging van gemeenten gebeurt via een wet en doorloopt het hiervoor geëigend traject.