Persberichten stad Utrecht, 09.40 uur

Utrecht, 14-02-2007

Live verslag

UTRECHT In de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 februari werd een autokraak live over een telefoon verslagen.

Rond 02.30 uur fietste een vrouw over de Kanaalstraat. Ter hoogte van de Abel Tasmanstraat hoorde zij glasgerinkel en zag dat een man een ruit van een auto had ingeslagen en een soort duik maakte door het portier, de auto in. De getuige stelde zich verdekt op, belde 112 en deed een live verslag aan de centralist van de politiemeldkamer.

Politiemensen gingen met spoed ter plaatse en op aanwijzing van de getuige troffen zij de autokraker in de auto aan. De verdachte, een 45-jarige man uit Utrecht, werd aangehouden. Daarvoor moest hij wel weer door het vernielde raam naar buiten klimmen, omdat de auto nog steeds was afgesloten. De verdachte had nog geen kans gezien iets uit de auto te stelen.

Verdacht

UTRECHT - In de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 februari werden twee mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een autokraak.

Rond 02.00 uur meldde een getuige dat twee mannen in de omgeving van Rauwenhofflaan / Eykmanlaan ongezonde aandacht hadden voor autos. Zij schenen in meerdere geparkeerde voertuigen, kennelijk op zoek naar buit.

Meerdere politie-eenheden werden ter plaatse gestuurd en agenten stopten op de Rauwenhoflaan bij twee mannen die aan het signalement voldeden. Daarbij gooide het tweetal enkele goederen weg. Daarbij bleek onder andere een autoradio te zitten. Daarop werd het tweetal, mannen van 23 jaar en afkomstig uit Utrecht, aangehouden. Op nog geen vijftien meter afstand bleek een auto te zijn opengebroken. Eén van de verdachte gaf gelijk toe de autokraak te hebben gepleegd. De ander bleek in het bezit van autosleutels te zijn. Hij verklaarde dat zijn auto in de buurt geparkeerd stond. Zijn auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Meerdere aanrijdingen

UTRECHT In de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 februari reed een automobilist onder invloed van alcohol meerdere autos aan.

Net na middernacht kreeg de politie de melding dat een vermoedelijk dronken automobilist op de Amsterdamsestraatweg meerdere autos had aangereden. In de Geraniumstraat troffen agenten de automobilist bij zijn auto aan. Zij spraken de man, 26 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort, aan en hij verklaarde inderdaad meerdere autos te hebben aangereden. De agenten roken direct een sterke alcohollucht. Uit de blaastest bleek dat hij te veel had gedronken en hij werd aangehouden.

Op de Amsterdamsestraatweg bleek de verdachte in ieder geval vijf autos te hebben aangereden. Dat betrof vier geparkeerde autos, maar ook een auto bestuurd door een 23-jarige man uit Maarssen, die hem over de Amsterdamsestraatweg tegemoet kwam. De Maarssenaar klaagde over pijn in zijn nek. Hij werd ter plaatse door het personeel van een ambulance onderzocht, maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. Ook bleek de verdachte gedeeltelijk over het fietspad te hebben gereden, waarbij bijna een fietsster werd geraakt, maar de verdachte wist net op tijd weer de weg op te sturen.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 430 ug/l, bijna vijf keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Zakkenrollen

UTRECHT Op dinsdag 13 februari werden vier verdachten op verdenking van zakkenrollerij aangehouden.

Rond 16.00 uur bevond een 85-jarige vrouw uit Utrecht zich in een winkel aan het Godebaldkwartier. Plotseling kreeg zij een duw van een meisje en voelde dat haar portemonnee uit haar zak werd gestolen. Het meisje rende vervolgens weg, maar werd bij de kassa door het slachtoffer tegengehouden. Daarop kreeg het meisje hulp van twee vrouwen en een jongen, waar zij kennelijk bij hoorde.

Een passerende politieman zag het opstootje en ging poolshoogte nemen. Vervolgens werd het viertal aangehouden. Het ging om 16-jarige jongen, een 17-jarig meisje, een vrouw van 47 jaar, allen met de Roemeense nationaliteit en een 26-jarige vrouw uit Maarssen. Het viertal werd naar het politiebureau overgebracht. Uit onderzoek bleek dat de 26-jarige vrouw niets met de zaak te maken had en zij werd in vrijheid gesteld. De drie anderen zijn in verzekering gesteld.

Voetgangster gewond

UTRECHT Op dinsdag 13 februari raakte een vrouw gewond toen zij door een fietsster werd aangereden.

Rond 16.50 uur stak een 79-jarige vrouw uit Utrecht het fietspad op het Vredenburg over. Daarbij werd zij aangereden door een 20-jarige fietsster uit Utrecht. De fietsster liep geen letsel op, maar de bejaarde vrouw kon niet opstaan doordat zij veel last van haar enkel had. Tevens had zij letsel in haar gezicht opgelopen. De vrouw is per ambulance naar het Diaconessenhuis in Utrecht gebracht.

Mortiergranaat

UTRECHT Op dinsdagmiddag 13 februari werd een verdacht explosief aangetroffen.

Rond 16.45 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een verdacht pakketje op de Hoefijzerstraat zou liggen. Ter plaatse werd een oefenmortiergranaat aangetroffen, die daar door een onbekende was achtergelaten. Door een bomverkenner van de Politie Utrecht werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat de oefengranaat leeg was en geen gevaar opleverde. Het projectiel is afgevoerd. Naar de herkomst daarvan wordt een onderzoek ingesteld.

Verkeerscontroles

UTRECHT De politie heeft op dinsdag 13 februari op meerdere plaatsen het verkeer gecontroleerd.

Op de Darwindreef werd van 09.45 uur tot 11.45 uur op snelheid gecontroleerd. Van de 387 gecontroleerde voertuigen, reden er 56 harder dan de toegestane 50 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed 84 km/u.

Op de Universiteitsweg werd van 13.30 uur tot 15.30 uur een snelheidscontrole uitgevoerd. In die tijd passeerden 813 voertuigen de radar, 106 daarvan reden harder dan de toegestane 50 km/u. Hier was de topper 77 km/u.

Op de Lauwerecht werd van 15.30 uur tot 16.30 uur en van 18.30 uur tot 20.00 uur gecontroleerd. Zesendertig automobilisten negeerden de geslotenverklaring en acht fietsers hadden hun verlichting niet in orde.