Boeken vakantie niet altijd zonder risico

Das rechtsbijstand

DAS wijst reizigers op de risico's bij het boeken van een vakantie

De praktijkervaring van DAS rechtsbijstand toont aan dat er bij het boeken van een vakantie een aantal problemen kan ontstaan. In veel gevallen kunnen die voorkomen worden. De juridisch specialist wil consumenten op mogelijke tegenvallers attenderen en geeft adviezen voor een zorgeloze vakantie.

De tijd van het plannen en boeken van vakanties is volop gaande. Vaak betekent een vakantie niets meer dan genieten, maar helaas loopt het niet altijd zoals verwacht. Juristen van DAS rechtsbijstand krijgen geregeld te maken met cliënten die ontevreden zijn over hun geboekte vakanties. Reisorganisaties doen de zaken soms mooier voor dan ze zijn, of beloven dingen die in het geheel niet waar zijn.

Voorkomen
Niet in alle gevallen lukt het om de kosten van een mislukte reis te verhalen. De kosten voor een advocaat zijn vaak hoger dan de reis zelf en niet iedereen heeft een rechtsbijstandverzekering. Daarom is het goed om te weten waar reizigers op moeten letten als zij een reis boeken. Sommige tegenvallers zijn heel makkelijk te voorkomen. Onderaan dit bericht zijn de volgende DAS-adviezen voor een zorgeloze vakantie uiteengezet:


1. Boek altijd bij een ANVR-reisonderneming

2. Let op: geen afkoelingsperiode bij boeken via internet
3. Ken het jargon van reisgidsen

4. Ken het verschil tussen preferenties en essenties
5. Check het aantal sterren van buitenlandse hotels
6. Een annuleringsverzekering is geen allesomvattend vangnet
7. Denk aan de bijkomende kosten

8. Meld problemen of klachten altijd direct

9. Zorg voor bewijsmateriaal

(De uitgewerkte adviezen zijn ook te vinden op de website www.das.nl)

Voorbeeld: een case uit de praktijk
Op 3 januari jongstleden deed de rechtbank in Utrecht uitspraak over een geschil tussen een bij DAS verzekerd stel en een reisorganisatie. Het stel had in mei 2005 een 'all-inclusive' vliegreis geboekt naar een luxe hotel in Turkije. De reisinformatie was echter mooier dan de praktijk: de rechtstreekse vlucht bleek een tussenstop te hebben, de beloofde restaurants en bars waren niet of beperkt geopend, het eten was slecht, de voorgespiegelde faciliteiten zoals winkels en sportaccommodatie ontbraken, het hotel was enkel ingesteld op Turks- en Russischtalige gasten en er vonden bouwwerkzaamheden plaats die ongemak veroorzaakten.
Veel reizigers hadden klachten over deze zogenaamd luxe accommodatie. Hun vakantie was in het water gevallen. Door de ernst en de veelheid klachten heeft het televisieprogramma Radar het onderwerp in twee uitzendingen besproken.
De reisorganisatie heeft de gedupeerden uiteindelijk een vergoeding gegeven van 170 euro. De meeste reizigers hebben dit aangenomen, de rechtsgang zou tenslotte te duur worden. Het bij DAS verzekerde stel schakelde daarentegen de rechtsbijstandverzekeraar in. DAS heeft voor het stel een vergoeding geëist die de gehele reissom betreft, plus extra gemaakte kosten (telefoon en taxi) plús een immateriële vergoeding van 500 euro. De rechter heeft DAS op 3 januari jongstleden in het gelijk gesteld.

Noot aan de redactie:
DAS is de juridische specialist voor particulieren en het mkb en biedt hun rechtsbijstand, incassodiensten en juridisch advies. Op het gebied van rechtsbijstand is DAS marktleider in Europa. DAS Nederland behandelde in 2005 voor particulieren en bedrijven in het totaal circa 82.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. Op het gebied van incassodiensten biedt DAS ondernemers een breed dienstenpakket dat varieert van het uitbesteden van incasso-opdrachten of debiteurenbeheer tot compleet creditmanagement.

De premieomzet van de rechtsbijstandverzekeraar bedroeg in 2005 143,5 miljoen euro en de winst voor belastingen 22,3 miljoen euro. In Nederland heeft DAS circa 1.000 medewerkers in dienst, waaronder 450 juristen. DAS heeft vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Rijswijk,Groningen, Drachten en Zwolle.

DAS is in Nederland opgericht in 1963 door zeven Nederlandse verzekeringsmaatschappijen en DAS Duitsland. DAS Duitsland bezit 50% van de aandelen, de overige 50% is in handen van de Nederlandse aandeelhouders. Inmiddels zijn er DAS-vestigingen in vijftien Europese landen.