SARA


Primeur in Nederland: 4K digitale cinematechniek

Amsterdam, 14 februari 2007 - SARA Reken- en Netwerkdiensten heeft in Nederland de eerste 4K visualisatieopstelling gebouwd waarmee zeer detailrijke films kunnen worden getoond. Met deze faciliteit heeft SARA onlangs een demonstratie gegeven aan de early adopters van 4K cinema in Nederland.

De cinemawereld staat aan de vooravond van een grote doorbraak. In de nabije toekomst zullen films digitaal zijn en een enorm detailniveau hebben. De nieuwe techniek die hiervoor wordt toegepast, is de zogenaamde 4K-techniek. 4K is de aanduiding van de resolutie van de films en staat voor 4096x2160 pixels. Deze resolutie levert een veel gedetailleerder beeld op dan nu mogelijk is op de huidige HD-TV's, plasma- en computerschermen of digitale projectoren.

4K-opnameapparatuur is op dit moment nog nauwelijks beschikbaar. Daarom is de content gemaakt met een virtuele camera (computeranimatie). SARA heeft gebruik gemaakt van de film 'Elephants Dream', de eerste Open Movie ter wereld. Van deze film is een kort fragment opnieuw gerendered (uitgerekend) op 4K-resolutie en vervolgens vertoond op een van SARA's high-resolution visualisatiefaciliteiten.


- - - -

Meer informatie:

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten levert als geavanceerd ICT-innovatiecentrum een compleet pakket aan services en producten op het gebied van high performance computing, visualisatie, storage, networking en infrastructuurdiensten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marina den Hartog, (PR en Communicatie) (020) 592 8009, e-mail: m.den.hartog@sara.nl, of met Paul Wielinga, division manager High Performance Networking, (020) 592 3000, e-mail: wielinga@sara.nl.

Over Elephants Dream
Elephants Dream is de eerste open movie in de wereld, volledig gemaakt met Open Source graphics software zoals Blender. Alle productiebestanden zijn vrij verkrijgbaar onder de Creative Commons licentie. Elephants Dream (c) copyright 2006, Blender Foundation / Netherlands Media Art Institute / www.elephantsdream.org.