Gemeente Venray

buitengebied 60km/h

14 februari 2007

Maximumsnelheid in het buitengebied 60km/h

De gemeente Venray werkt aan voorstellen om in het buitengebied een maximumsnelheid in te stellen van 60km/h. Met deze maatregel krijgen bijna alle wegen in één klap een maximumsnelheid van 60km/h. Behalve dat deze maatregel goed is voor de verkeersveiligheid, draagt deze ook bij aan het weren van sluipverkeer over deze wegen.

Deze boodschap staat in het Venray's Verkeers- en VervoersPlan (VVVP) dat vandaag in het college is goedgekeurd. De maatregel is een belangrijk gevolg van de inspraakreacties op het concept van het plan dat eind vorig jaar ter inzage heeft gelegen.

Op belangrijke verbindingswegen tussen de kerkdorpen wordt de snelheid verlaagd naar 60km/h als er geen vrijliggende fietsvoorzieningen zijn aangelegd. Pas wanneer er in de toekomst fietspaden zijn aangelegd, gaat de maximumsnelheid weer terug naar 80km/h. Met deze maatregel wordt op deze verbindingswegen de verkeersveiligheid van de fietsers in de tussenliggende periode bevorderd. Op wegen met aparte fietspaden wordt de maximumsnelheid niet verlaagd.

De wegen zonder een belangrijke verkeersfunctie krijgen ook een maximumsnelheid van 60km/h. De gemeente loopt hiermee vooruit op het aanbrengen van ondersteunende snelheidsremmende maatregelen die volgens de richtlijnen noodzakelijk zijn.

Door het toepassen van herhalingsborden en eventueel markering op de weg wordt de automobilist gemaand de snelheid aan te passen aan de situatie.

Het VVVP is een beschrijving van het verkeers- en vervoerbeleid van de gemeente Venray voor de komende jaren. Er worden plannen aangekondigd om de wegenstructuur onder de loep te nemen en in het centrum een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken. Ook komt er aandacht voor de verkeersveiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers en de toegankelijkheid van de bussen van het openbaar vervoer. Het VVVP wordt besproken in de commissie Stedelijk Beheer op 13 februari.