Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Na gezond zwangeren, nu ook voorlichtingsprogramma voor de pasgeboren baby

14 februari 2007

Gisteren werd tijdens de opening van de 9 maanden beurs in de RAI te Amsterdam voor het eerst het Nationaal Welkomstliedje ten gehore gebracht door zangeres Raffaëla. Het welkomstliedje is onderdeel van het digitale voorlichtingsprogramma Hallo Wereld. Het voorlichtingsprogramma helpt bij gezond 'zwangeren' en ondersteunt een gezonde (op)voeding in de eerste levensjaren van een kind.

Met het door John Ewbank gecomponeerde liedje worden alle pasgeboren kinderen verwelkomd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Ministerie wenst de kinderen een gelukkig en gezond leven toe. En als de ouders willen, kunnen ze via het voorlichtingsprogramma geholpen worden met een gezonde opvoeding. Vanaf 1 mei a.s. ontvangen alle pasgeboren baby's van Nederland dit welkomstliedje.

Hallo Wereld heeft als doel vrouwen te helpen met gezond zwanger zijn en geeft informatie over het eerste levensjaar van het kind. Na inschrijving op Hallo Wereld.nl ontvangen deelnemers iedere maand een gezondheidsquiz via de mail. Met vragen die zijn afgestemd op de ontwikkeling van de zwangerschap of gaan over de ontwikkeling van het kind. De vragen gaan over voeding, leefstijl, roken, veiligheid en bewegen. Ook kunnen deelnemers via de mail vragen stellen aan de betrokken instellingen als bijvoorbeeld het Voedingscentrum en Consument en Veiligheid. Sinds de lancering van het digitale voorlichtingsprogramma (nov. '06) zijn er al ruim 5000 vrouwen die actief meedoen aan het interactieve voorlichtingsprogramma.

Hallo Wereld is in nauwe samenwerking met de volgende maatschappelijke organisaties ontwikkeld: Consument en Veiligheid, Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) samen met de Amsterdamse verloskundigen, Stichting Volksgezondheid en Roken STIVORO en het Voedingscentrum. Voor de wetenschappelijke inbedding van de interventie is er intensieve samenwerking met het Kennis Centrum Overgewicht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


---