Ministerie van Financiën

Evaluatie EKV faciliteit

Overig | 13-02-2007 | nr BFB07-234

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

13 februari 2007

BFB 2007-234M

Onderwerp

Evaluatie EKV faciliteit

Geachte voorzitter,

Bijgesloten bij deze brief vindt u de periodieke evaluatie EKV faciliteit. Graag bied ik u deze evaluatie mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken aan. De evaluatie is uitgevoerd door het ministerie van Financiën en heeft betrekking op de periode 2001 - 2006. In de begroting van 2007 staat de evaluatie aangekondigd als een beleidsdoorlichting. Bij nader inzien is er voor gekozen om conform de begroting 2006 eerst na te gaan in hoeverre de aanbevelingen die voortkwamen uit de vorige evaluatie zijn opgevolgd. Dit sluit ook beter aan op de recente veranderingen in de faciliteit als uitvloeisel van "Pauwenhof". Eind 2008 zal een beleidsdoorlichting worden uitgevoerd op de faciliteit voor exportkredietverzekeringen, waarbij expliciet zal worden ingegaan op de rol van de faciliteit binnen het overheidsbeleid. De huidige evaluatie is het vervolg op de vorige evaluatie die in 2000 is uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers en een aantal zeer duidelijke aanbevelingen kent1. Conform de VBTB gedachte wordt in de huidige evaluatie onderzocht hoe en met welk resultaat de aanbevelingen uit de voorgaande evaluatie zijn opgepakt.

Uit de bijgesloten evaluatie komt naar voren dat op alle aandachtspunten een verbetering kan worden gemeld. Het Pauwenhofproces, de professionaliseringsslag binnen de EKV faciliteit die in 2005 is afgerond, heeft hieraan een grote bijdrage geleverd2. Alle aandachtspunten uit de vorige evaluatie blijven ook voor de toekomst van belang. Door regelmatige communicatie met exporteurs, zowel via de reguliere kanalen als door direct contact, kunnen knelpunten in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Op het punt van doorlooptijden kan gemeld worden dat in 2007 maatregelen zullen worden getroffen om de in de begroting aangekondigde verkorting te realiseren.

In de evaluatie worden enkele nieuwe aandachtspunten vermeld: het risicomanagement, het level playing field en de benchmark. Thans is gestart met de ontwikkeling van een professioneel portefeuillemodel waarmee het actief portefeuille management mogelijk wordt. Begin 2008 zal een eerste versie operationeel zijn. Een goed ontwikkeld risicomanagement zorgt ervoor dat het risico voor de Rijksbegroting acceptabel blijft, terwijl exporteurs optimaal gebruik kunnen maken van de verzekeringsruimte.

Om te zorgen dat sprake is van een gelijkwaardige concurrentiepositie van de Nederlandse exporteur zal de komende periode veel aandacht worden besteed aan het level playing field en de benchmark. Door de toenemende internationalisering neemt het aantal spelers op de EKV markt steeds meer toe. Landen die voorheen debiteurenlanden waren, worden steeds belangrijkere concurrenten, zoals Brazilië, India en China. Het is van belang samenwerking te bevorderen zodat alle partijen zich aan dezelfde spelregels houden. Daarnaast is het de ambitie ervoor te zorgen dat de Nederlandse EKV faciliteit binnen de benchmarkgroep tot de top 3 behoort en zal blijven behoren. Daarbij zullen wel continu de randvoorwaarden van onder andere kostendekkendheid en verantwoord risicomanagement in acht moeten worden genomen. De resultaten van de benchmark exercitie worden jaarlijks in de begroting gepresenteerd.

Zoals aangekondigd in de memorie van toelichting bij de begroting van het Ministerie van Financiën voor het jaar 2005 is in deze evaluatie, net zoals in de voorgaande evaluatie, aandacht besteed aan de ervaringen van gebruikers van de faciliteit. Conform mijn toezegging tijdens de VAO d.d. 24 januari 2001, kamerstuk 2000 - 2001, 27400 IXB, nr 25 TK, is als bijlage bij de evaluatie het door de Rijkscommissie Export-, Import- en Investeringsgaranties (Rijkscommissie EKV) geschreven rapport "EKV in de markt" bijgevoegd.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

G. Zalm

Bijlagen:


- Periodieke evaluatie van de Exportkredietverzekeringsfaciliteit van de Staat: Beleidsevaluatie over de periode 2001-2006. (BFB07-234A.doc)


- Rijkscommissie voor Export-, Import-, en Investeringsgaranties: Werkgroep exportkredietverzekering in de markt. (BFB07-234B.doc)


1: Zie Kamerbrief 27 400 IXB, nr 16, vergaderjaar 2000 - 2001
2: Zie kamerbrief 30 300 IXB, nr. 6, vergaderjaar 2005 - 2006

Meer informatie


* BFB07-234a
* Bijlage | PDF bestand , 116.0 kb

* BFB07-234b
* Bijlage | PDF bestand , 211.0 kb

* Brief aan de Tweede Kamer
* Bijlage | 14-02-2007 | PDF bestand, 22.0 kb