Ingezonden persbericht


JOVD steunt PvdA-burgemeester Cohen

Homoseksuelen dienen gelijkwaardig te worden behandeld

Den Haag, 14 februari - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam verdient alle steun in zijn pleidooi tegen het nieuwe kabinetsbeleid. Net als de burgemeester is de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie van mening dat het nieuwe beleid geen stap vooruit gaat op het gebied van homo-emancipatie. Hoewel in Nederland iedereen voor de wet gelijkwaardig is en discriminatie verboden is, lijkt het nieuwe kabinet Balkende deze regels volledig aan zijn laars te lappen en hoeven ambtenaren van de burgerlijke stand homohuwelijken niet te sluiten.

Al op jonge leeftijd worden leerlingen op middelbare scholen onderwezen over het gelijkheidsbeginsel. Daarnaast wordt de leerlingen geleerd dat discriminatie altijd verboden is. Deze liberale grondbeginselen zijn de bouwstenen van een eerlijke en fatsoenlijke samenleving en zouden ook door het CDA, de Christenunie en de PvdA geaccepteerd moeten worden. Helaas blijkt uit het vorige week gepresenteerde regeerakkoord dat er geweken wordt van deze aloude beginselen.

Sinds april 2001 mogen in Nederland partners van gelijke sekse in het huwelijksbootje treden en twee jaar later volgde België dit voorbeeld. Het homohuwelijk is een breed maatschappelijk geaccepteerde vrijheid wat impliceert dat homoseksuelen in Nederland en België als volwaardige mensen beschouwd worden. Landelijk voorzitter Sabine Koebrugge: "Dit christelijk-sociale kabinet beroept zich op Artikel 6 van de onze Grondwet waarin de vrijheid van godsdienst is opgenomen, maar vergeet hierbij dat dit artikel wordt voorgegaan door Artikel 1 met het gelijkheidsbeginsel. Volgens het gelijkheidsbeginsel dienen allen, die zich in Nederland bevinden, in gelijke gevallen behandeld te worden en dat gebeurt niet wanneer gewetensbezwaarde ambtenaren weigeren homoparen te trouwen."

De jonge liberalen zijn bang dat door deze passage in het regeerakkoord een precedent wordt geschapen dat nadelige gevolgen heeft voor de gelijkwaardigheid van Nederlandse burgers. "Waarom zou iemand die weigert homo's te willen trouwen meer in het gelijk staan dan een ambtenaar die geen mensen van allochtone afkomst wil trouwen? Mag een Islamitische ambtenaar in het vervolg ook katholieke stellen weigeren? Het gevolg is dat we op termijn rechters met keppeltjes of politieagenten met hoofddoeken gaan krijgen.", aldus Koebrugge.

Hoewel de sociaal-democraten doorgaans niet schromen borstkloppend de verworven vrijheden op hun eigen conto te schrijven, heeft de PvdA onder leiding van Wouter Bos toch getekend voor dit bizarre voorstel. De JOVD is dan ook blij met Job Cohen die zich nog wel realiseert wat deze vrijheden waard zijn.


* * *



Ingezonden persbericht