Vluchtelingenwerk Nederland

14-02-2007

Europese Hof voorkomt wederom uitzetting Colombiaanse asielzoeker door Nederland

Het Europese Hof heeft een interim measure getroffen, waarin Nederland wordt verzocht om een Afro Colombiaans echtpaar met twee kinderen niet te verwijderen. Het is de tweede keer in een maand tijd dat het Hof Nederland verbiedt asielzoekers uit Colombia uit te zetten. VluchtelingenWerk Nederland noemt de maatregel opvallend. "Het Europese Hof is er blijkbaar niet van overtuigd dat er een zorgvuldige beslissing is genomen", aldus directeur Edwin Huizing.

De interim meausure betekent dat het Hof Nederland heeft gevraagd te wachten met uitzetten tot het Hof zelf naar de zaak heeft gekeken. Daarbij heeft het Hof de Nederlandse overheid de vraag gesteld of uitzetting niet in strijd is met art. 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het risico op onmenselijke behandeling. Op 11 januari dit jaar werd Nederland door het Hof op de vingers getikt in de zaak rond een Somalische asielzoeker.

VluchtelingenWerk Nederland vindt het erg dat het Europese Hof er al diverse keren aan te pas heeft moeten komen om Nederland erop te wijzen dat zij bepaalde asielzoekers niet moet uitzetten, omdat het gevaarlijk zou kunnen zijn. "Als de overheid steeds de grenzen opzoekt binnen het asielbeleid, bestaat het risico dat zij er overheen gaat", aldus Edwin Huizing. "Je zou als overheid mensen niet in gevaar moeten brengen, dus bij twijfel niet doen. Dit geldt zeker na de uitspraak van 11 januari."
De uitspraken van het Hof zijn niet goed voor het imago van Nederland als beschaafd, gastvrij en tolerant land.
Doe mee, vul de vragenlijst in.