European Union



COR/07/25

Brussel, 14 februari 2007

Gedeputeerde Dijksma van Flevoland wil meer inspanningen voor financiering van groei in MKB

Het Comité van de Regio's (CvdR) pleit voor de ontwikkeling van effectievere financiële instrumenten, zodat Europa de doelstellingen uit de Lissabonagenda kan halen. In een advies van Harry Dijksma, lid van de Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland, benadrukt het CvdR dat het MKB moet worden gestimuleerd te groeien. Het CvdR, een adviesorgaan van de EU, is bezorgd over het gebrek aan adequate financiële ondersteuning in dit verband.

In het advies van Dijksma, dat het CvdR tijdens zijn zitting van februari unaniem heeft goedgekeurd, wordt de Commissie opgeroepen met meer verschillende oplossingen te komen om het MKB gemakkelijker toegang tot financiering te geven. In reactie op een mededeling van de Europese Commissie over financiering van de groei in het MKB dringt het CvdR aan op financiering "op maat". Daarmee kan namelijk aan de specifieke behoeften van afzonderlijke kleine en middelgrote ondernemingen tegemoet worden gekomen.

CvdR-rapporteur Dijksma noemt de diversiteit van het Europese MKB een van de sterkste punten van de economie van de EU. Daarom moet volgens hem bij de ontwikkeling van EU-wetgeving en -beleid steeds worden nagegaan wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor de ontwikkeling van het MKB. Dijksma, lid van de ALDE-fractie in het CvdR, beschouwt de tendens dat grote banken hun filialen sluiten in landelijke, dunbevolkte of economisch zwakke regio's als een grote belemmering voor het MKB om toegang tot financiering te krijgen. Hij beklemtoont dat het MKB moet worden aangemoedigd een andere houding aan te nemen tegenover het nemen van risico's en dat de ondernemingsgeest van kleine en middelgrote ondernemers moet verbeteren. Op die manier kunnen factoren die de groei belemmeren, uit de weg worden geruimd.

Het CvdR spreekt zich in zijn advies tevens uit voor verdere harmonisatie van de bancaire systemen in Europa, zodat voor alle kleine en middelgrote bedrijven dezelfde voorwaarden gelden en de interne markt voor meer groei en werkgelegenheid kan zorgen. Als adviesorgaan voor de EU-instellingen dat de Europese lokale en regionale overheden vertegenwoordigt, vindt het CvdR dat integratie van de financiële markten en betere toegang tot financiering cruciaal zijn voor de groei van het MKB.

Betrokkenheid van de lokale en regionale overheden bij de hervormingen in het kader van de Lissabonstrategie wordt in het advies genoemd als essentiële voorwaarde voor het welslagen van die strategie. Dijksma adviseert de Commissie in zijn advies derhalve om bij de uitwisseling van kennis in de aanloop naar de te houden thematische werk- en rondetafelconferenties over groei in het MKB óók de ervaringen van de lokale en regionale overheden in aanmerking te nemen. Hij moedigt de Commissie bovendien aan om in toekomstige Europese discussies regionale goede praktijkvoorbeelden te betrekken.

"Regio's kunnen het beschikbare particuliere kapitaal mobiliseren door netwerken van 'informeel kapitaal' op te zetten en te financieren waarin particuliere investeerders in contact worden gebracht met bedrijven die zich in de zaai- of startfase bevinden," aldus Dijksma. "Regio's bieden het MKB belangrijke infrastructuur, zoals clusters en bijscholingsfaciliteiten. Ze hebben ook nuttige ervaring opgedaan met het ondersteunen van innovaties, het geven van advies en het aanbieden van programma's ter vergroting van de investeringsbereidheid."

Tot slot worden de lidstaten en de EU in het CvdR-advies opgeroepen om sterker naar de voltooiing van de interne markt toe te werken, de bijbehorende wetgeving uit te voeren en alle ongeoorloofde obstakels voor grensoverschrijdende samenwerking weg te nemen, met als doel de Europese markt concurrerender te maken en meer open te stellen in de mondiale economie.

Het Comité van de Regio's van de EU

Ongeveer twee derde van de Europese wetgeving wordt uitgevoerd door de lokale en regionale overheden van de EU-lidstaten. Het Comité van de Regio's (CvdR) werd in 1994 opgericht om vertegenwoordigers van deze overheden in staat te stellen hun mening te geven over die wetgeving. Het CvdR komt vijf keer per jaar in voltallige vergadering bijeen in Brussel, waar zijn 344 leden stemmen over hun adviezen m.b.t. Europese wetgevingsvoorstellen. De Europese Commissie, die die voorstellen indient, en de Raad van ministers van de EU, die de uiteindelijke inhoud van de voorgestelde wetgeving bepaalt (gewoonlijk in overleg met het Europees Parlement), zijn verplicht het CvdR te raadplegen op een hele reeks beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer. Ook het Europees Parlement kan het CvdR om advies vragen. De Nederlandse delegatie in het CvdR bestaat uit 12 leden en 12 plaatsvervangers. CvdR-leden moeten hun lidmaatschap van het CvdR opgeven als zij in eigen land hun bestuursmandaat verliezen. Meer informatie is te vinden op de website van het CvdR: www.cor.europa.eu.