HGJB en Scouting doen mee met polderkabinet


conferentie over de relatie jeugdwerk en jeugdzorg

BILTHOVEN, 20070209 -- DEN HAAG - Namens de Provincie Zuid-Holland organiseren Scouting Zuid-Holland en HGJB Zuid-Holland op woensdag 14 februari (Valentijnsdag) in het Provinciehuis een conferentie over de preventieve waarde van het vrijwillige jeugdwerk. Onder de titel `Omdat ze het waard zijn!' wordt op deze conferentie gezocht naar effectieve verbindingen van het jeugdwerk met de jeugdhulpverlening. Daarover wordt allereerst een referaat gehouden door dr. Pauline Naber, lector `Leefwerelden van Jeugd' bij de Hogeschool in Holland. Reacties daarop komen van Rob Hondsmerk, directeur van Stichting Chris, en mevrouw Lennie Huizer, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland. De conferentie duurt van 13.00 tot 16.30 uur.

`Omdat ze het waard zijn!' is een project dat door Scouting Zuid-Holland en HGJB Zuid-Holland wordt uitgevoerd voor de Provincie Zuid-Holland. Beide organisaties constateren dat er bij lokale overheden steeds minder aandacht is voor het vrijwillige jeugdwerk en dat de focus is verschoven naar de jeugdzorg. Hoewel ze de aandacht voor de jeugdhulpverlening terecht vinden, wijzen ze erop dat het een kwestie van `dweilen met de kraan open' is als niet tegelijkertijd het vrijwillige jeugdwerk in stand wordt gehouden. Juist het reguliere jeugdwerk levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren en daarmee aan de sociale infrastructuur.
De Provincie Zuid-Holland heeft Scouting en HGJB in staat gesteld om onderzoek te doen naar deze preventieve werking van het jeugdwerk, met als resultaat onder andere deze conferentie. Na de referaten hierover is er gelegenheid om kennis te nemen van `good practices' en om verder door te denken over mogelijkheden in de relatie jeugdwerk-jeugdzorg.

Scouting en HGJB
Scouting is de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Ze wil kinderen en jongeren een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding bieden. De HGJB is een jeugdorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Beide organisaties hebben regionale steunpunten. In de provincie Zuid-Holland werken zij samen in de contacten naar de overheid.





HGJB