FNV Bouw


FNV Bouw sleepte in 2006 kapitaal binnen voor leden

15 februari start ledenwerfcampagne in de bouw

Vorig jaar verdiende FNV Bouw voor individuele leden 16,4 miljoen euro. In totaal werden er bijna tienduizend dossiers afgehandeld. Dat de leden de weg naar de bond goed kunnen vinden, blijkt uit het aantal gesprekken dat de helpdesk voerde: bijna 65 duizend in 2006. Leden geven voor hulp van FNV Bouw gemiddeld een 8,5 als rapportcijfer.

Maar ook de collectieve belangenbehartiging leverde de leden veel geld op. De indexering van 1,74 procent van het bedrijfstakpensioenfonds voor de bouwnijverheid vertegenwoordigt een bedrag van 380 miljoen euro. In de sectoren waarin FNV Bouw onderhandelt, is in 2006 grofweg 170 miljoen meer salaris uitbetaald. "Ook in 2007 hebben we de eerste collectieve resultaten alweer binnen," vertelt Dick van Haaster voorzitter van FNV Bouw. In januari hebben we verschillende CAO-afspraken gemaakt bijvoorbeeld de CAO-bouwnijverheid met een totale loonsverhoging van 7,25 % in 27 maanden." Donderdag 15 februari start FNV Bouw onder het motto: die 7,25% is binnen, maar er zit nog meer in, een grote ledenwerfcampagne. Van Haaster: "Er zit dus zeker meer in. Korting bij Menzis, gratis hulp bij belastingaangifte, deskundige ondersteuning bij problemen op het werk, maar ook loopbaanbegeleiding en hulp bij reintergratie samen met Randstad Rentree." Medewerkers en kaderleden van de bond gaan 15 februari kantoren en bouwplaatsen bezoeken. Op de radio zijn spotjes te horen. Vice-voorzitter en CAO-onderhandelaar John Kerstens geeft 15 februari om 9.00 uur op de bouwplaats bij het centraal station in Rotterdam het startsein.

FNV Bouw heeft in 2006 een bedrag van 16.396.940 euro binnengesleept voor leden in individuele zaken. Voor werkende leden geldt een jaarlijks belastingvoordeel van 7,5 miljoen euro doordat zij hun contributie van de belasting kunnen aftrekken. "Dit is samen al méér dan de hele contributieopbrengst van FNV Bouw van bijna 19 miljoen euro," constateert Van Haaster. Leden met problemen rond werk en inkomen schakelden vorig jaar 8.640 keer de bond in. De meeste zaken kwamen binnen bij de vakbondsconsulent (4.075) en de vraagbaken (2.075). Er werden in totaal 9.563 dossiers afgehandeld. In de meeste gevallen (53 procent) ging het om zaken rond arbeid, zoals ontslagkwesties en vorderingen van werknemers op werkgevers. Sociale zekerheid en pensioen waren ieder met 10,4 procent vertegenwoordigd. Bij Menzis hebben 19.600 leden met korting een zorgverzekering afgesloten. Van de belastingservice maakten vijftigduizend leden van FNV Bouw gebruik.