VVD


vvd

15-2-2007

Helma Neppérus wil overlast Awacs terugdringen

Helma Neppérus heeft gisteren in een overleg met staatssecretaris van Defensie over Awacs-radarvliegtuigen aangedrongen op een onderzoek naar de mogelijkheden om de overlast van deze vliegtuigen in het Limburgse Onderbanken en omgeving terug te dringen. De Awacs-toestellen zijn jaren oud, gebouwd op het frame van het verouderde model Boeing 707, en uitgerust met sterk verouderde motoren.

In totaal zijn op Geilenkirchen 17 Awacs-toestellen gestationeerd die rond de drieduizend vluchten per jaar maken. Dat komt neer op ca. tien vluchten per dag.

Elders in de wereld, óók binnen de NAVO, worden veel nieuwere en modernere Awacs-toestellen met modernere en stillere motoren gebruikt. Volgens de staatssecretaris is met de modernisering van de huidige vliegtuigen een bedrag gemoeid van 800 miljoen tot 1 miljard dollar. Dat is aanzienlijk hoger dan de enkele honderden miljoenen die de modernisering van verouderde Awacs-toestellen in de Verenigde Staten heeft gekost. Ook komt het bedrag hoog over als je kijkt naar de kostprijs van 5 miljoen euro van een losse motor. Nog los van het feit dat in het verleden door Nederland aan de NAVO geld is gegeven met het oog op modernisering van de Awacs-toestellen in Geilenkirchen.

Een andere mogelijkheid die in de optiek van de VVD serieus moet worden onderzocht is het isoleren van de 275 meest naburige huizen. De kosten voor een dergelijke isolatie worden door de staatssecretaris van VROM geschat op 55 miljoen euro, die tevens meent dat de huizen door een dergelijke isolatie in een bunker zouden veranderen.

Duidelijk is in elk geval dat de huidige situatie niet langer houdbaar is. Niet alleen gezien de overlast, maar ook met het oog op de veiligheid.

De VVD heeft de regering dus verzocht een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid tot het inzetten van nieuwere, elders binnen de NAVO in gebruik zijnde Awacs-toestellen of de vervanging van de motoren van de oude toestellen en de kosten van deze opties in beeld te brengen. Daarnaast moeten de kosten van de isolatiemogelijkheden van de meest naburige huizen in beeld worden gebracht. Neppérus heeft de staatssecretaris gevraagd de uitkomsten van het onderzoek binnen drie maanden aan de Kamer toe te zenden.