VVD


16-2-2007

Aanval op hardwerkende Nederlanders

Het nieuwe regeerakkoord is volgens de VVD een aanval op hardwerkende Nederlanders.

De VVD heeft het regeerakkoord bekeken en komt tot de conclusie dat de hardwerkende burger er ieder jaar op achteruit gaat. Bij ongewijzigd beleid stijgen de lasten voor de burger al 3,25 miljard euro. Het nieuwe kabinet doet daar nog eens een schep van 1,5 miljard euro bovenop. Het regeerakkoord is op tal van punten vaag, maar er staan al wel 11 lastenverzwarende maatregelen voor de burger in. Er wordt hier en daar wel wat aan lastenverlichting gedaan, maar dat is alleen voor specifieke doelgroepen. Daarnaast worden er acht herverdelende maatregelen doorgevoerd.

Kortom, dit is geen kabinet voor hardwerkende mensen. Met het meest herverdelende kabinet sinds de jaren '70 kunnen we vaststellen dat de geest van Joop den Uyl weer ronddwaalt door de gangen van het Binnenhof.

De VVD gelooft in het belonen van hardwerkende mensen en vindt dat er een belastingverlaging voor iedereen moet komen. Goed voor iedereen én voor de economie.

16 februari 2007

Aan de hand van het nieuwe regeerakkoord en de cijfers van het Centraal Plan Bureau heeft de VVF-fractie een lastenbeeld opgesteld. De feiten vindt u hieronder:

Lastenverzwarende maatregelen regeerakkoord


- Fiscalisering AOW

- Luchthavenbelasting

- Hogere BPM

- Hogere dieselaccijnzen

- Verpakkingsbelasting op blikjes en flessen
- Verlagen algemene heffingskorting met 100 euro
- Bijzondere uitgavenregeling overhevelen naar de WMO
- Verhoging van de accijnzen op tabak en drank
- BTW op attracties

- Hogere boetes

- Hogere zorgpremies

Lastenverlichtende maatregelen regeerakkoord


- Verzilveren van de kinderkorting

- Hogere zorg- en huurtoeslagen

- Gratis schoolboeken

- Hogere arbeidskorting voor lagere inkomens
- Meer geld voor gemeentelijke armoedebestrijding
- Hogere arbeidskorting ouderen

- Hogere uitkeringen WAO, WAZ en Wajong

Inkomensafhankelijke / nivellerende maatregelen regeerakkoord


- Zorgpremies: 4,9 miljoen mensen ontvangen een zorgtoeslag, maar de middeninkomens worden niet gecompenseerd voor de stijgende zorgpremies; zij betalen het volle pond.


- Huurtoeslag: Eén miljoen mensen krijgen nu huurtoeslag, maar de middeninkomens worden niet gecompenseerd als hun huur stijgt.


- Algemene heffingskorting: Iedereen wordt gekort (met 100 euro); de lagere inkomens worden hiervoor gecompenseerd, de middeninkomens niet.


- Inkomensafhankelijke arbeidskorting: De lagere inkomens krijgen een hogere korting, de middeninkomens een lagere.


- Inkomensafhankelijke combinatiekorting: De korting voor mensen met kinderen die ook een baan hebben wordt hoger voor de lage inkomens en lager voor de middeninkomens.


- Inkomensafhankelijke kindgebonden budget: Alleen als je weinig verdient heb je in de toekomst recht op kinderkorting.


- Gemeenten krijgen meer ruimte voor inkomensbeleid: Ook gemeenten mogen in de toekomst de lagere inkomens meer vergoedingen geven maar de middeninkomens niet.


- Overheveling bijzondere uitgavenregeling naar WMO: De middeninkomens zullen in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken de bijzondere uitgavenregeling.

Uitspraken CDA en PvdA over de middeninkomens


- Verhagen (CDA): "Huishoudens met een middeninkomen zijn de ruggengraat van onze samneleving." (toespraak CDA-congres, mei 2005)


- Verburg (CDA): "Wij staan pal voor mensen met een middeninkomen." (interview, april 2006)


- Bos (PvdA): "We nemen dus allemaal maatregelen waar de middeninkomens van zullen profiteren." (persbericht PvdA, september 2006)


- Heemskerk (PvdA): "Verhagen verspreidt schandelijke leugens als hij zegt dat de PvdA de middeninkomens benadeelt." (persbericht PvdA, september 2006)

Wat wil de VVD?


- Zo min mogelijk regeltjes en gedoe. Dus zo min mogelijk belastingmaatregelen op allerhande onderwerpen of voor specifieke doelgroepen.

- Een kabinet dat staat voor de hardwerkende Nederlander. Dus een belastingverlaging van drie procent voor iedereen. Dat is ook nog eens goed voor de economie, want bij een sterke economie horen geen lastenverzwaringen.
Conclusie VVD
Het nieuwe kabinet is niet goed voor hardwerkende mensen en is het meest nivellerende kabinet sinds Joop den Uyl. Met andere woorden: je best doen wordt afgestraft.

Lastenbeeld in 2011 (bij ongewijzigd beleid)

Totaal Burgers Bedrijven
Lastenbasisbeeld* 3,50 3,25 0,25
Regeerakkoord** 1,45 1,55 -0,10
Totaal 4,95 4,80 0,15


* Op basis van CPB, Keuzes in kaart 2008-2011 (blz. 19, tabel 1.3, 1e kolom)

** Op basis van de CPB-doorrekening van het regeerakkoord (blz. 9, tabel 3.4)