Gerechtelijke organisatie

Beklag over inbeslagneming medische dossiers Erasmus Medisch Centrum

Rotterdam, 14 februari 2007 â De raadkamer van de rechtbank Rotterdam heeft op 13 februari het beklag van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) tegen de inbeslagneming van het medisch dossier en andere behandelingsgegevens van een in juli 2005 overleden patiënte ongegrond verklaard. De patiënte die aan een erfelijke spierziekte leed, overleed nadat bij haar in juni 2005 een pacemaker was geplaatst. Kort voordat zij overleed was zij vanwege klachten onderzocht in het ziekenhuis en daarna weer naar huis gestuurd. De echtgenoot van de patiënte heeft in augustus 2005 aangifte gedaan van âdood door schuldâ.
De raadkamer is van oordeel dat er in deze zaak (AZ8512) voldoende grond is voor een redelijk vermoeden van schuld. De raadkamer is het met het EMC eens dat het EMC verschoningsrecht toekomt, maar vindt doorbreking van dat recht gerechtvaardigd op grond van de uitzonderlijke omstandigheden van dit geval.

In een tweede beklagzaak van het EMC oordeelt de raadkamer dat het beklag gegrond is en gelast teruggave van het medisch dossier en andere in beslag genomen gegevens.
Deze zaak (AZ8514) betrof een patiënte die in 2002 is overleden als gevolg van complicaties bij een ziekteproces.
In deze was er geen redelijk vermoeden van dood door schuld en waren de verzoeken en daarna de vordering tot inbeslagname niet gebaseerd op een bevoegdheid uit het Wetboek van Strafvordering. In beide zaken waren de dossiers en de overige bescheiden in een gesloten envelop afgegeven en was bepaald dat de envelop niet zou worden geopend gedurende de termijn waarin het mogelijk was om beklag tegen de inbeslagneming te doen.

LJ Nummers

AZ8512
AZ8514

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 15 februari 2007