Ingezonden persbericht


SAS realiseert recordomzet van 1,9 miljard dollar

Omzet uit nieuwe licenties stijgt met twintig procent en overtreft de marktverwachting

Huizen, 15 februari 2007 - SAS, marktleider op het gebied van business intelligence-software, boekte in 2006 het dertigste jaar van omzetgroei op rij. De grote vraag naar gespecialiseerde oplossingen voor branches en specifieke bedrijfsprocessen is de motor achter SAS´ groei. De totale omzet in 2006 bedroeg 1,9 miljard dollar: een stijging van twaalf procent ten opzichte van 2005. De omzet uit nieuwe softwarelicenties steeg met twintig procent: bijna het dubbele van de marktverwachting.

"De goede resultaten bevestigen de koers die we een aantal jaren geleden hebben ingezet, toen we begonnen te investeren in bedrijfsbrede en branchespecifieke oplossingen, gebaseerd op het enterprise intelligence-platform", zegt Jim Goodnight, CEO van SAS. "We hebben een goed jaar achter de rug. De verkoop van branche- en processpecifieke oplossingen, steeg met negenenveertig procent ten opzichte van 2005. Onze krachtige, voorspellende, analytische oplossingen vormden, net als voorgaande jaren een van onze belangrijkste pijlers, met een groei van negentien procent. De verkoopcijfers van business intelligence en data integratie/datawarehousing, stegen beide met bijna vijftig procent, wat aantoont hoe belangrijk een geïntegreerd intelligence-portfolio is."

IDC
Marktonderzoeker IDC schrijft in een recent rapport*: "IDC ziet op korte termijn geen serieuze bedreiging voor SAS´ dominante positie in de markt voor geavanceerde analytische software en verwacht dat SAS de marktgroei op het gebied van query, rapportage en analyse blijft overtreffen. IDC verwacht bovendien dat op lange termijn ook een verschuiving plaatsvindt richting standaard analytische toepassingen."

Dan Vesset, Research Director, Business Analytics, IDC, zegt: "De laatste financiële cijfers van SAS laten zien dat de verschuiving naar standaard analytische toepassingen sneller vruchten afwerpt dan we verwachtten. De afgelopen jaren heeft SAS zich omgevormd van een bedrijf dat voornamelijk bekend stond om haar geavanceerde analytische software, naar een leverancier van een breed portfolio aan standaard intelligence-oplossingen. Deze oplossingen omvatten zowel SAS´ expertise op het gebied van geavanceerde analyse, query, rapportage, en datamanagement, als op het gebied van branche- en processpecifieke informatie."

Omzetgroei in branche- en processpecifieke oplossingen In de voor SAS belangrijke branches, zag SAS de verkoop sterk toenemen. In de detailhandelsector groeide de verkoop met achttien procent, dankzij het groeiende besef onder detaillisten dat toepassingen voor voorspellende analyse en optimalisering, concurrentievoordeel opleveren. De omzet in de financiële dienstverlening steeg met zeventien procent dankzij een sterke groei in risk management en SAS´ dominante positie in Basel II-software.

De omzet in de sector life sciences groeide met twaalf procent, door de toenemende investeringen in geavanceerde analyse voor verbetering van de kernprocessen binnen deze ondernemingen. Bij de overheid groeide de omzet met tien procent, gedreven door de behoefte aan fraudedetectie-oplossingen.

De wereldwijde verkoop van processpecifieke oplossingen, is met vijfenveertig procent gegroeid ten opzichte van 2005. Het betreft hier SAS-oplossingen voor marketing, voor performancemanagement, risk management en IT-management.

Omzet per regio
Net als in 2005, bleef in 2006 de omzetverdeling wereldwijd in balans. Noord- en Zuid-Amerika realiseerden vijfenveertig procent van de wereldwijde omzet; Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) eveneens vijfenveertig procent. Zuidoost Azië droeg voor tien procent bij aan de totale omzet.

Nederlandse klanten en omzetgroei
Een aantal belangrijke Nederlandse bedrijven is klant van SAS geworden, of heeft nieuwe overeenkomsten met SAS gesloten. Dit zijn onder andere ABP Investments, ABN AMRO, ACHMEA, Atradius, F. Van Lanschot Bankiers, KLM, MarketResponse, Organon en PHARMO Instituut. Wereldwijd telde SAS in 2006 1.300 nieuwe klanten.

Bert Boers, managing director SAS Nederland, zegt: "Met een omzet van 27,2 miljoen euro, zijn we in 2006 met twintig procent gegroeid. Daarmee hebben we onze doelstellingen conform budget gerealiseerd en een prachtige prestatie neergezet".

SAS® Enterprise Intelligence Platform
Het SAS Enterprise Intelligence Platform is een geïntegreerd platform dat waarmaakt wat de naam belooft. Jim Davis, SAS Senior Vice President, stelt dat SAS-klanten gebruik maken van het meest complete enterprise intelligence-platform dat in de markt beschikbaar is: "Onze klanten investeren in het beste. Geen andere leverancier komt in de buurt van SAS' geavanceerde analyse-, business intelligence- en data-integratieoplossingen." Analist Gartner heeft SAS recent in het leiderskwadrant geplaatst in haar rapport ´ Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 1Q07´**.

SAS® Enterprise BI Server biedt gebruikers op alle bedrijfsniveaus, direct toegang tot opgeschoonde, betrouwbare gegevens via doelgerichte gebruikersinterfaces die aansluiten op het gebruik door de individuele gebruiker. SAS BI Server komt tegemoet aan zowel de behoefte van het IT-management als van de zakelijke gebruikers. Het gebruik van SAS BI Server steeg in 2006 met 80 procent.

Vooruitzichten 2007
"Gezien het succes van onze standaard analytische toepassingen en ons allesomvattende enterprise intelligence-platform, verwachten we dat SAS in 2007 een twee miljard dollar-bedrijf wordt", zegt Jim Goodnight. "Daar komt bij dat we nieuwe inkomstenbronnen aanboren doordat we voor het eerst een partner-kanaal opzetten."

"In 2006 zijn we in de Verenigde Staten begonnen met de opzet een reseller-netwerk dat ons een extra toegang tot de markt biedt. De combinatie van onze vooraanstaande oplossingen, met de kennis van onze strategische partners, is een van onze speerpunten voor 2007", zegt Goodnight. "Wereldwijd zullen systeemintegreerders en andere leden van het SAS Alliance-programma onze groei versnellen."

Stephen Graham, Vice President Global Software Business Strategies IDC Group, zegt: "Na weer een jaar van omzetgroei, heeft SAS belangrijke stappen genomen om samen met partners het gezamenlijk marktbereik te vergroten. De aanwezigheid in het reseller-netwerk is een belangrijke stap voor SAS om haar omzet en marktaandeel ook in 2007 te doen groeien."

Over SAS
SAS is marktleider op het gebied van business intelligence software en dienstverlening. Meer dan 40.000 bedrijven gebruiken SAS software om hun prestaties te verbeteren door grote hoeveelheden gegevens inzichtelijk te maken om zo sneller accurate zakelijke beslissingen te nemen; winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten; wet- en regelgeving na te leven; baanbrekend onderzoek te verrichten en betere producten te ontwikkelen. SAS biedt naast branchespecifieke ook generieke oplossingen en is toonaangevend in data-integratie, data-opslag en geavanceerde business intelligence toepassingen vanuit een enterprise intelligence platform.

SAS levert haar klanten al sinds 1976 The Power to Know. De onderneming groeit continu en is vanaf de oprichting winstgevend. Jaarlijks investeert SAS 26 procent van de omzet in Research & Development; meer dan het dubbele van wat concurrenten investeren. Wereldwijd werken ruim 10.000 medewerkers bij SAS, van wie 3.400 in Europa. SAS is sinds 1986 actief in Nederland. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Huizen op landgoed 'Oud-Bussem', waar ruim 100 medewerkers werken. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.


---


* IDC-rapport ´Worldwide Business Intelligence Tools 2005 Vendor Shares´, IDC #202603, juli 2006. ** Gartner-rapport ´Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 1Q07´ door K. Schlegel, B. Hostmann en A. Bitterer, 26 januari 2007.

Meer informatie voor de pers:
SAS Institute B.V.
Merel Feenstra
t: (035) 699 68 37
e: merel.feenstra@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Marije Verdouw
t: (020) 486 21 39
e: sas@publiekswerk.nl