Meanderen aan de Maas


Het veranderende landschap van de balling in taal en beeld

AMSTERDAM, 20070213 -- Opening: 15 februari 2007, 17.00 uur, door Joël Cahen (Joods Historisch Museum) Plaats Tentoonstelling: De Kunstkerk, Prinseneiland 89, Amsterdam Tentoonstelling van 15 februari - 3 maart 2007. Meanderen aan de Maas is een rondreizende expositie met werk van tien kunstenaars, vijf dichters en vier journalisten uit zestien verschillende culturen actief in Nederland. Meanderen aan de Maas gaat van start op 15 februari 2007, om 17.00 uur in galerie Kunstkerk, Prinseneiland 89, Amsterdam.

De opening van Meanderen aan de Maas wordt verricht door Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum. In het programma treden verder op de dichter Ricardo Cuadros, begeleid door muzikant Karim Eharruyen en de muziekformatie Beduïn. De tentoonstelling duurt van 15 februari t/m 3 maart 2007.


Hoe ziet de diversiteit er uit in de kunst? Op welke manier komt de diversiteit in de artistieke opvatting en producten van, bijvoorbeeld, gevluchte kunstenaars tot uiting? En wat vindt het publiek vervolgens, wanneer deze tentoongesteld worden? In de tentoonstelling Meanderen aan de Maas vindt u een impressie van 19 ballingen, die op zoek gingen naar antwoorden op deze en andere vragen die de diversiteit in de kunst aan hen stelt. Een proeve van binnenuit in beeld gebracht. Schilderijen, prenten, installaties, sculpturen, gedichten en interviews van 19 kunstenaars uit 17 verschillende culturen vormen de basis van Meanderen aan de Maas, die als rondreizende expositie te zien zal zijn in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Eindhoven en Maastricht.



De beeldend kunstenaars in Meanderen aan de Maas zijn: Adil Elsanousi (Sudan), Dragan Despotovic (Servië), Ramaz Gojati (Georgië), Gregory Kohelet (Oezbekistan), Qiangli Liang (China), Sejfo Biro (Bosnië), Nena Sesic Fiser (Bosnië), Jorge Kata Nuñez (Chili), Aras Kareem (Iraaks Koerdistan), Aboubakr Ayoubi (Afghanistan).

De dichters zijn: Rodhan Al Galidi (Irak), Amir Afrassiabi (Iran), Albana Shala (Albanië), Cao Xuan Tu (Vietnam) en Ricardo Cuadros (Chili).

De journalisten: Olivier Nyirubugara (Rwanda), Nandalal Gautam (Bhutan), Yildiz Akturan (Turks Koerdistan) en Natavan Huseynova (Azerbeidjan).



Donderdag 22 februari 2007, 20.00 uur zal in de Kunstkerk een programma plaatsvinden over Het Veranderde Woord. Voordrachten van dichters en interviews met journalisten en betrokkenen. De avond wordt gepresenteerd door Domenica Ghidei en Herman Divendal.

Galerie Kunstkerk is open op elke donderdag tussen 17.00 en 20.00 uur, en op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 18.00 uur.



De organisator van de tentoonstelling, AIDA steunt naar Nederland gevluchte kunstenaars van alle disciplines, brengt deze kunstenaars in contact met Nederlandse culturele instellingen en ontwikkelt eigen projecten om de positieve aanwezigheid van buitenlandse kunstenaars in ons land tot uiting te brengen.

_____________________

Een statement over culturele diversiteit

Het debat over culturele diversiteit is vooralsnog hoofdzakelijk onderwerp van gesprek geweest onder Nederlandse intellectuelen en politici. In de laatste maanden investeren landelijke instellingen grote bedragen geld op zoek naar de culturele diversiteit in de kunst. Musea bevechten flinke subsidies gericht op kunstprojecten die streven meer inzicht en begrip te vinden over de culturele diversiteit. Intendanten voor multiculturele projecten is daarbij de nieuwste trend geworden. Kunstenaars vanuit verschillende culturele achtergronden werken, los van deze dans van subsidies, gewoon door aan hun oeuvre en veroveren de nodige ruimte voor een verdere ontwikkeling. In Amsterdam is hun werk te zien o.a. in Akantes en de galerie De Levante.

Wie zich in de stad manifesteert geeft vorm aan de cultuur van de stad. Deze cultuur van duizenden stemmen heeft ook duizenden gezichten. Cultuur verovert haar legitimiteit zonder te kijken naar de kwaliteit, de regels of beperkingen van de omgeving. De waardigheid van kunstzinnige uitingen is niet afhankelijk van de waardering van officiële instanties of van welke intendant dan ook. Als wij de brillen van de opgelegde en goedgekeurde kunstuitingen weg laten, dan vinden we veel meer kleuren, ritmes en stemmen die actief de stad herinrichten en toegankelijker maken voor veel meer mensen. Daar is de diversiteit in actie, beter gezegd, in interactie.

aida@xs4all.nl
www.aidanederland.nl





Juan Heinsohn Huala