Ingezonden persbericht


CNN: documentaire over trainingskampen voor Irakese politie-agenten in Jordanie in "World's Untold Stories"

Den Haag, 12 februari 2007

Vrijdag 16 februari in World's Untold Stories:

The Very Thin Blue Line

Iedere zes maanden komt het equivalent van een complete klas van 1500 Irakese politiemensen om het leven. Maar dat schrikt de stroom van wanhopige rekruten niet af. Tijdens deze documentaire wordt een klas van aspirant-agenten gevolgd bij de training. Het is een van de gevaarlijkste jobs in de wereld. Zelfs in het politie trainingskamp in Jordanië zijn de rekruten doel van opstandelingen.

"Ik kan me niet veel politiemensen voorstellen die dagelijks geconfronteerd worden met de mogelijkheid van een aanval met raketten of mortiergranaten", aldus Gary Bullard, directeur van de politie training. "Dit zijn armen, die zo graag werk willen dat ze bereid zijn om in de rij te staan om gerekruteerd te worden met het gevaar doelwit te worden van bombardementen." In de afgelopen maanden is het trainingsprogramma zodanig geherstructureerd dat het alleen nog maar gericht werd op het in leven houden van de leerlingen. Maar voordat de herstructureringen konden worden doorgevoerd werd het trainingsprogramma afgekeurd door de VS omdat het "onvoldoende was om capabele politiemensen op te leiden". Veel rekruten zijn analfabeet en er is bezorgdheid dat opstandelingen zullen infiltreren binnen de politie. Maar het merendeel van de rekruten wil simpelweg zijn best doen om Irak weer op te bouwen. Zoals een van de rekruten zegt: "We gingen vrijwillig in dienst met de wetenschap dat we het risico lopen gedood te worden maar met het doel onze kinderen een beter leven te geven."

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" wordt iedere vrijdagavond van 20.00 uur - 20.30 uur uitgezonden en brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over de zwaksten in de maatschappij en degenen die hiervan misbruik maken.

The Very Thin Blue Line wordt uitgezonden op:

Vrijdag 16 februari om 20.00 uur

Zaterdag 17 februari om 13.00 uur en 00.00 uur

Zondag 18 februari om 23.00 uur


---

Noot voor de redactie (