Artsen zonder Grenzen


Film over vergeten crisissen te zien op filmfestival Berlijn

15/02/2007 17:07 -- Op 16 februari beleeft de film Invisibles zijn première op het filmfestival van Berlijn. Deze film bestaat uit vijf korte films waarin vergeten crisissen in de wereld worden belicht en bevat beelden uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, Bolivia, Colombia, Uganda en de Democratische Republiek Congo. Vijf gerenommeerde regisseurs, waaronder Wim Wenders, reisden af naar deze landen om het lot van 'onzichtbare' slachtoffers te belichten. De film is een initiatief van de Spaanse zusterorganisatie van Artsen zonder Grenzen en acteur Javier Bardem (bekend van de film Mar adentro).

Wim Wenders belicht het lot van vrouwen in de Congo die het slachtoffer zijn van verkrachting. Marriano Barroso volgt Bianca in haar zoektocht naar een medicijn dat zij dringend nodig heeft, maar dat in de Centraal-Afrikaanse Republiek nauwelijks verkrijgbaar is. De gevolgen van een andere vergeten ziekte, de ziekte van Chagas, wordt belicht door Isabel Coixet.

Javier Corcuera reisde mee met een paar van de duizenden Colombiaanse families die slachtoffer zijn van het geweld dat hun land al vijftig jaar in de greep houdt. Hij verhaalt over mensen die elke dag in angst leven. Fernando León de Aranoa verzamelde de verhalen van kinderen in het noorden van Uganda die elke nacht grote afstanden afleggen om te vermijden dat ze gedwongen worden ingelijfd door guerrillagroepen.

De Spaanse zusterorganisatie van Artsen zonder Grenzen bestaat in 2007 twintig jaar. Met het filmproject Invisibles vraagt de hulporganisatie aandacht voor 'onzichtbare' slachtoffers, mensen die buiten het blikveld van het grote publiek in een crisissituatie verkeren - gebieden waar Artsen zonder Grenzen werkt. De film is geproduceerd door Pinguin Films, het productiebedrijf van Javier Bardem, en gefinancierd door de Spaanse en Catalaanse publieke omroepen en de provincie Castilla-Leon.

De film zal in maart te zien zijn op de Spaanse televisie. Op dit moment is het niet bekend of de film ook in bioscopen in Nederland te zien zal zijn.