Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
16 februari 2007

VOORLOPIGE REKENING 2006: EMU-SALDO 0,5 PROCENT BBP

Het EMU-saldo 2006 komt naar verwachting uit op 0,5 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dit is 0,1 procent gunstiger dan in de Najaarsnota 2006 werd verwacht. Dit blijkt uit de Voorlopige Rekening 2006. De verbetering is vooral toe te schrijven aan een meevallend saldo voor de lokale overheden en onderuitputting van het Fonds Economische Structuurversterking. De Voorlopige Rekening geeft een voorlopig inzicht in de inkomsten en uitgaven over het afgelopen jaar. De definitieve rekening over 2006 staat in het Financieel Jaarverslag van het Rijk dat op 16 mei 2007 verschijnt.

Aan de uitgavenkant loopt de onderschrijding terug van 0,3 tot 0,2 miljard euro ten opzichte van de Najaarsnota. De onderuitputting op alle begrotingen is 0,2 miljard euro, maar de uitgaven in de sociale zekerheid vallen met 0,3 miljard euro tegen. De inkomsten laten een tegenvaller zien van 0,4 miljard euro. Voor de helft komt dit doordat de aanslagoplegging bij de loonheffing is vertraagd. Deze 0,2 miljard euro wordt in 2007 geïnd. De tegenvaller is vooral te wijten aan de terugval in de omzetbelasting, na een uitzonderlijk hoge groei eerder in het jaar.

Omdat dit de laatste verantwoording is van het huidige kabinet, biedt de Voorlopige Rekening bij uitzondering een doorkijkje naar 2007. Vertrekpunt is de Miljoenennota 2007 met een overschot van 0,2 procent BBP. Bij ongewijzigd beleid blijft de begroting aan de inkomstenkant neutraal. Bij de belasting- en premieopbrengsten kan een meevaller worden voorzien van 0,3 procent BBP, maar door de lagere olieprijs vallen de aardgasbaten waarschijnlijk tegen met 0,3 procent.

De afspraken met de Nederlandse Antillen leiden aan de uitgavenkant tot een tegenvaller van 0,1 procent BBP. Het CPB verwacht verder tegenvallers bij sociale zekerheid en zorg. De onvermijdelijke tegenvallers in de zogenaamde boedelbrief komen op 0,2 procent BBP. Departementale meevallers en compenserende uitgavenbeperkingen zijn echter nog niet bekend. De afgelopen jaren is het steeds mogelijk geweest een en ander binnen het uitgavenkader in te passen. Bij handhaving van het uitgavenkader uit de Miljoenennota 2007 zal vanuit de uitgaven geen verslechtering van het EMU-saldo optreden. Het EMU-saldo voor de lokale overheden lijkt in 2006 mee te vallen, en kan mogelijk ook in 2007 het EMU-saldo positief beïnvloeden.

RVD, 16.02.2007